Петък, 20 Септември 2024

Дауд Ибрям е отново директор на РИОСВ - Русе

Дауд Ибрям е  отново директор на РИОСВ - Русе
Публикация   07 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     836

Той бе уволнен след натиск от "Монтюпе" и френския посланик

   Считано от 7 август 2024 г., със заповед на министъра на околната среда и водите Петър Димитров,  Дауд Ибрям е назначен за директор на Регионална инспекция по околната среда и водите - Русе.

   Дауд Ибрям оглавява екоинспекцията за трети път, след като е заемал същата позиция през 2006 и 2013 г.

   Роден е в Русе, като придобива средно образование в техникума по селско стопанство в Образцов чифлик. През 1990 г. се дипломира във Факултет „Защита на растенията” на Висшия селскостопански институт (ВСИ) - Пловдив и придобива квалификация инженер - агроном. През 2005 г. успешно завършва магистърска програма по „Тропическо и международно селско стопанство” в Гьотинген, Германия. В периода 1991-1995 е бил кмет на с. Юделник, Община Сливо поле. Работил е като специалист по торове и химични препарати в Южна Африка. Освен като директор на екоинспекцията, има опит и като еколог в частно дружество в Русе. Два мандата е бил член на Общински съвет - Русе, като е оглавявал и комисията по „Екология“. Владее английски, немски и руски език.

    Отстраняването от длъжност на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе Дауд Ибрям в началото на 2015 г. е свързано с корпоративни интереси и натиск от страна на "Монтюпе" чрез френския посланик. Това заяви самият той пред медиите днес. Ибрям беше уволнен в петък след среща с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. В официалната заповед не са посочени причини за уволнението на Ибрям, а само се казва: „По преценка на органа, който го назначава“.  Ибрям тогава беше категоричен, че няма забавени преписки и всичко е приключено в срок до края на тази година. Не може един министър да говори неща, които не отговарят на истината и не са проверени, ще си търся правата по съдебен ред“, закани се Дауд Ибрям.

     Дауд Ибрям заемаше поста директор на РИОСВ-Русе в периода от 2006 до 2009 година, когато след падането от власт на Тройната коалиция беше уволнен. През август 2013 година беше върнат на поста от тогавашния министър Искра Михайлова. Името на Ибрям нашумя, след като спечели две дела срещу френска фирма, която произвежда авточасти в Русе. След сигнали на граждани екоинспекцията установи, че фирмата изпуска канцерогенни амини във въздуха над града и запечата жалузите на фабриката. Инспекцията налага и солени глоби, които са обжалвани, но делата са спечелени от екоинспекцията.

   За тези си действия Ибрям е имал пълната подкрепа на бившия министър. По случая отношение взе и френският посланик Ксавие дьо Кабан, който заедно с директора на фирмата призова за замервания от независима лаборатория. Такава обаче в страната все още няма. Малко преди празниците от френската фирма отново настояват за разпломбиране на жалузите. След което директорът е привикан в министерството.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha