Понеделник, 16 Септември 2024

Ръст на производството, цените и износа на ток през юли

 Ръст на производството, цените и износа на ток през юли
Публикация   07 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     763

Въглищните централи произведоха със 140% повече електроенергия за месец

   Производството на електроенергия през изминалия юли се е повишило с 44% на месечна база. Основният принос за ръста е на въглищните централи, които са работили със 140% повече от предходния месец и с 21% повече на годишна база. Реално това е бил най-добрият им месец за тази година след януари и със сигурност е неочаквано за мнозина.

   В същото време самата енергийна система беше подложена на сериозен натиск в следствие на голям износ към страните в региона заради горещото време и известни затруднения при трансграничния обмен.

   Увеличеното производство пък доведе веднага до спад на дела на ВЕИ енергията в микса имено когато се очакваше рекорд в това отношение. Получава се така, че ТЕЦ-овете взимат по-голям дял, въпреки че соларните мощности произвеждат повече.

   Движещ фактор за всичко това е много продължителна гореща вълна, чиито пик продължи над 10 дни и през който температурите се задържаха с близо 5 градуса над нормалното. Отделно цените на електроенергията буквално експлодираха по средата на месеца и стигнаха най-високите си стойности от кризисната 2022 г насам - вечерните котировки доближиха 2000 лв./МВтч. Това преобърна пазара и създаде изцяло нова динамика.

   Започнаха спекулации, че причината за поскъпването е Украйна, но се оказa, че всъщност става въпрос за "перфектната буря", от голямо потребление в Унгария и Румъния и проблеми с мощности като ВЕЦ и АЕЦ, както и не добра връзка между различните пазари.

Въпреки че мнозина не са очаквали, отново се заговори за компенсации на разходите на бизнеса и депутатите действително приеха нов таван от 180 лв. на Мвтч, който да облагодетелства бизнеса. Министерският съвет пък гласува таван на приходите на производителите на електроенергия - мярка, която е много спорна, защото ще изкриви и българския и регионалния пазар. A именно юли показа колко крехка е свързаността между пазарите, когато няколко страни имат проблеми с производството и балансирането.

           Как изглежда производството

   Най-големият производител на електроенергия през юли очаквано е АЕЦ "Козлодуй", като въпреки че ядрената централа не работи през първото десетдневие на 100% заради аварията в 6-ти блок, тя е дала 38% от общото производство. За пореден път стана ясно, че централата има критична роля за балансирането и ликвидността на всички страни наоколо - Румъния, Сърбия и дори Унгария.

  Отново се повдигна и въпросът за проблемния парогенератор, който предизвиква аварирането - експертите обаче твърдят, че няма да има нужда от смяна и централата ще продължи да работи по този начин с риск от изключване в неочаквани моменти.

   Юли се оказа като спасителена финансова инжекция за въглищните централи, които работеха все по-малко в последните месеци. Високите цени на пазара позволиха ТЕЦ-овете отново да произвеждат електроенергия и те се превърнаха във втория най-голям източник на ток в страната. През тази година само през януари централите са работили повече, а скокът на месечна база с 44% е сред най-изразените в последните години.

    Цените на електроенергията се оказаха най-важният елемент от пазара през миналия месец. Средната стойност за месеца стигна до 267.28 лв./ МвТч въпреки понижението в последните дни на месеца. Предвид че през юни цените вече се бяха повиши спрямо май ръстът на месечна база е внушителен - около 50%. Като средната юлска цена е и с толкова по-висока от котировките миналото лято.

                Делът на ВЕИ надолу

Делът възобновяеми източници е най-ниският от март месец насам, въпреки рекородното производство на фотоволтаиците. Той е малко под 30%, което е значително по-малко от 42-43% през юни и май. Конкретно при соларите делът се е понижил на 18% от общото производство, спрямо 24% през юни.

В абсолютни стойности обаче соларното производство расте с 5% на месечна база и достига най-високите си нива досега. На годишна база то е нараснало с цели 46% заради новите централи.

Един от големите спадове е при хидро производството, където заради липсата на качествени валежи в голяма част от страната от юни насам, работата на ВЕЦ-овете спада с 25% на месечна база. Традиционно юли е слаб за тях, тъй като е сред най-ниско валежните месеци през годината, но обикновено той се възползва от големи валежи през юни, които тази година липсваха. През август и септември традиционно вали още по-малко и това може да се отрази на цялата страна, а не само на енергетиката.

В България няма достатъчно вятърни централи, за да могат те да имат важна роля в производството. И въпреки, че дейността им е нараснала с 57% за месец, това остава по-ниско за летните стандарти.

    Плюс в износа

   За пръв път от април миналия месец България е изнасяла повече енергия, отколкото евнасяла електроенергия. Салдото показва "плюс" от 427 хиляди МВтч и като цяло се подобряват годишните данни за износа на страната, която по едно време беше станала постоянен нетен вносител заради по-евтиния ток от ВЕИ и газ в страните наоколо.

Причината за износа обаче не е толкова конкурентноспособността на българския микс, а високите цени и кризата в Унгария и Румъния през юли. Именно от тази гледна точка е трудно да се говори за устойчив тренд.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha