Сряда, 18 Септември 2024

Смущенията в мъжката потентност може да са сигнал за сърдечно-съдови проблеми

Смущенията в мъжката потентност може да са сигнал за сърдечно-съдови проблеми
Публикация   06 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     1072

Мъжете след 50 г. ежегодно трябва да ходят на профилактичен преглед при специалист, съветва урологът от УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“д-р Александър Бальовски

   Еректилната дисфункция е състояние, което много мъже след определена възраст смятат за нормално, като приемат, че за тях половият живот е приключил. „Това обаче не е така, има проучвания, които установяват, че еректилнатадисфункция може да е първи признак на атеросклероза - натрупване на мазнини в съдовете и е самостоятелен рисков фактор за поява на инфаркт на миокарда“- категоричен е д-р Александър Бальовски от отделението по Урология на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“.

   Инфарктът на миокарда най-просто означава запушване на някоя от артериите, които хранят мускула на сърцето.Това се случва, когато плаката, образувалата се по стените им се разкъса. По същият механизъм могат да се запушат и кръвоносните съдове, които кръвоснабдяватпениса, което не позволява цялостното му изпълване с кръв и води до еректилна дисфункция.Също така проучвания доказват, че до ¾ от пациентите с вече реализиран инфаркт развиват еректилнадисфункция.

   По тази причина посещенията при уролог не бива да се пренебрегват. “При оплаквания от това естество ние задължително правим цялостен липиден профил  на пациента и ако тойевлошен, го насочваме към кардиолог. Там колегите оценяват сърдечно-съдовия риск на пациента и при необходимост назначават допълнителни лабораторни и образни изследвания.” – добавя д-р Бальовски.

   Според уролога на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ българинът рядко търси навреме лекарска помощ, когато става дума за интимни проблеми, защото ги подценява или се срамува. Пренебрегва и профилактичните прегледи, а те могат да предотвратят сериозни здравословни увреждания. Освен сърдечно-съдовите заболявания еректилна дисфункция могат да причинят диабетът, неврологичните заболявания, хормоналните нарушения, вкл. повишена или понижена функция на щитовидната жлеза, медикаменти, напредналата възрасти други, пояснява д-р Бальовски.

   Той апелира за редовна профилактика, защото всички заболявания на пикочо-половата система, дори онкологичните, открити навреме, могат да се лекуват или най-малкото да се контролират, така че да не се задълбочават. В отделението по Урология на университетската болница има най-съвременна апаратурата за диагностикаи лечение, а също и добре обучени специалисти.

   Мъжете трябва да имат съзнанието, че след 50 г. поне веднъж годишно трябва да ходят на уролог както жените на гинеколог, съветва д-р Бальовски. Споделя, че напоследък, вероятно заради редовните кампании за превенция на здравето, в кабинета му в ДКЦ-2 за профилактичен преглед идват млади мъже без оплаквания. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още