Понеделник, 16 Септември 2024

Цените на зърнените култури по световните борси са колебливи през първите дни на август

Цените на зърнените култури по световните борси са колебливи през първите дни на август
Публикация   05 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     422

   Колебливо, дори разнопосочно е движението на цените на различните зърнени култури по световните борси в първите дни на август. Това отчитат от Софийската стокова борса (ССБ), предаде БТА.

   През юли месец бързото прибиране на реколтата в САЩ, както и доброто състояние на посевите бяха основни фактори за по-ниските цени на пазара на редица зърнени култури. Но притеснение в Европа беше неблагоприятните перспективи за производството на пшеница във Франция, което оказа възпиращо въздействие върху поевтиняването.

   Цената на царевицата в САЩ и Франция се понижи съответно с 8 долара до 183 долара за тон и с 10 евро до 205 евро за тон. В Украйна обаче отново има раздвижване нагоре с 6 долара до 206 долара за тон.

   Ечемикът е Украйна също поскъпна с 3 долара и достигна 183 долара за тон през първите дни на август. Цената на рапицата на борсата пък остана с нулева промяна на 472,50 евро за тон.

   От началото на годината котировките за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам претърпяха множество колебания, а преди седмица се сринаха сериозно за доставка през август. Но тази седмица се раздвижиха и добавиха 55 долара до 1060 долара за тон.

   Рафинираната захар тази седмица е надолу с 7,90 долара за доставка през август, достигайки до 523,50 долара за тон на борсата в Лондон.

Тагове : цени , борси , зърно ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha