Понеделник, 16 Септември 2024

Въвеждат локвите за задължителна дезинфекция на колите на всички гранични пунктове

Въвеждат локвите за задължителна дезинфекция на колите на всички гранични пунктове
Публикация   05 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     339

Зам. министър Деян Стратев съобщи, че в Румъния има 43 огнища, засегнали над 220 000 животни

   От понеделник сутринта се въвежда дезинфекция на влизащите превозни средства на всички гранични пунктове на България с цел предотвратяване навлизането на чума по дребните преживни животни, съобщи д-р Светлозар Патарински, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), на пресконференция в Кърджали, дадена в неделя, съобщи БТА.

   Решението е взето след спешно заседание на Областната епизоотична комисия в Кърджали, след като е регистрирано огнище на заболяването на 10 км от българската граница, в гръцкото село Ясмос, засегнало 260 овце и кози.

   Дезинфекцията ще бъде безплатна, докато не бъдат уведомени граничните държави, но на границата с Турция вече се заплаща. В момента в България няма регистрирани огнища на заболяването, нито са влизали живи животни от Румъния и Гърция, където са обявени огнищата.

   Заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев съобщи, че в Румъния има 43 огнища, засегнали над 220 000 животни, а в Гърция - 44 огнища, засегнали над 15 000 животни. В България са въведени национални мерки, които изискват клинични изследвания и PCR тестове за движение на живи животни. Епизоотични комисии на областно и общинско ниво ще бъдат свикани, а в пограничните общини Кирково и Крумовград се забранява смесването на стадата и ще се провеждат клинични прегледи на животните.

Заболяването не е опасно за хората, но води до големи икономически загуби, защото положителните случаи в стопанства водят до унищожаване на всички животни в тях. Стопаните ще бъдат обезщетявани при случай на заболяване, а изпълнителният директор на БАБХ припомни, че последният случай на чума у нас е бил през лятото на 2018 година в региона на Болярово, с регистрирани седем огнища и над 3700 засегнати животни.

В Румъния към 1 август са регистрирани 37 активни огнища, най-много в окръг Тулча, засегнали общо 218 756 животни. В Гърция броят на регистрираните случаи е 24. Гръцкият министър на аграрното развитие и храните Костас Циарас съобщи, че властите очакват още случаи на чума, тъй като животни, контактни с вируса, са пътували до обекти в 11 от 13-те области на страната.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha