Неделя, 29 Септември 2024

Пазарът на недвижими имоти в България демонстрира стабилен ръст през второто тримесечие на 2024 г.

Пазарът на недвижими имоти в България демонстрира стабилен ръст през второто тримесечие на 2024 г.
Публикация   04 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     778

Пазарът на ваканционни имоти остава в застой, но цените се задържат стабилни

   Пазарът на недвижими имоти в България демонстрира стабилен ръст през второто тримесечие на 2024 година, показва последният анализ на Arco Real Estate. Средните цени на жилищата в София са се увеличили с 5% на годишна база, като най-значителен ръст се наблюдава в централните и южните райони.

   Продължаващото високо търсене на нови и луксозни жилища, съчетано с лек недостиг на качествени имоти, поддържа стабилността на пазара. Чуждестранните инвеститори проявяват значителен интерес към офисни и търговски площи, което води до активизация на пазара на наеми. В резултат, наемите в столицата са се увеличили с около 4%.

   В големите областни градове като Пловдив и Варна се наблюдава аналогичен растеж на цените и интерес към ново строителство. Пазарът на недвижими имоти в Пловдив отбелязва ръст при вписаните сделки, но без съществено намаляване на цените.

В Пловдив също отчитаме ръст при вписаните сделки - 4090 за разлика от миналото тримесечие, когато те са били 3365. Висок ръст се наблюдава и в Бургас, където са вписани 2483 сделки спрямо 1668 през предходното тримесечие на годината. Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през второто тримесечие на 2024г. е 54379 спрямо 43799 през първото тримесечие на 2024г.
  Наблюдава се съвсем лек ръст спрямо същия период на 2023 година, когато общият брой на вписаните сделки е бил 54371.
 По предварителни данни на НСИ към 09.05.2024г. въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради за първото тримесечие на 2024г. за София (столица) са 139, за Пловдив – 147, Варна – 108, а за Бургас – 89. Въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради общо за страната са 1026, а новопостроените жилища в тях са 3475. От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото

   Важен фактор за поведението на купувачите остава нестабилността на лихвите по ипотечните кредити, което води до изчакване и по-внимателен избор на имоти. Същевременно, средният размер на ипотечните кредити е нараснал с 10%, достигайки 200 000 лева.

  Тенденциите показват предпочитание към по-големи апартаменти, като тристайните жилища са най-търсени, следвани от двустайните. Висок интерес се наблюдава към южните райони на София и кварталите с добър достъп до инфраструктура и услуги.

   Пазарът на ваканционни имоти остава в застой, но цените се задържат стабилни. Очакванията за 2024 година са за умерен и балансиран пазар, без значителни промени в цените на жилищата.

Тагове : пазар , имоти , ръст , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha