Понеделник, 16 Септември 2024

Храните, които могат да ни разболеят?

Храните, които могат да ни разболеят?
Публикация   03 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     1055

Високо кръвно налягане, диабет, подагра - може да се отключат десетки болести

   Повечето индустриално произведени храни съдържат огромни количества захар, мазнини или сол. А рекламите понякога заблуждават.

   Високо кръвно налягане, диабет, подагра - неправилното хранене може да отключи десетки болести. И обратното - правилното хранене може да ни направи по-здрави. Най-важният терапевтичен принцип при хроничните заболявания е храненето.

   Съвременният начин на хранене излага организма ни на много опасности. Храната е тази, която в някои случаи може да ни излекува, а в други - да ни разболее. Изборът е наш.

    Двама от всеки трима души, живеещи с диабет, съобщават и за високо кръвно налягане (хипертония). Съществува силна връзка между двете състояния. Те не само имат общи рискови фактори и причини, но диабетът може допълнително да усложни съществуващите здравословни проблеми.

   За да избегнете негативните последици от „захарната болест“, както често е наричан диабетът, е добре да знаете кои са рисковите фактори за заболяването и как да се погрижите за себе си. Разбира се, важно е да обърнете внимание и кога да измервате кръвното си налягане, за да избегнете животозастрашаващи състояния.

              Какво е диабетът?

   Диабетът е хронично здравословно състояние, което засяга начина, по който тялото превръща храната в енергия. Организмът разгражда по-голямата част от храната, която приемате, до захар (глюкоза) и я освобождава в кръвта. Когато кръвната захар се повиши, тя сигнализира на панкреаса да освободи инсулин. Инсулинът действа като ключ, който пропуска кръвната захар в клетките на тялото, за да се използва като енергия.

   При диабет организмът не произвежда достатъчно инсулин или не може да го използва толкова добре, колкото трябва. Когато няма достатъчно инсулин или клетките престанат да реагират на инсулина, в кръвта остава твърде много кръвна захар. С течение на времето това може да доведе до сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, загуба на зрението и бъбречни заболявания. Все още няма лек за диабета, но намаляването на теглото, здравословното хранене и физическата активност могат да помогнат за пълноценния начин на живот.

                   Подагра- причини, симптоми

   Въпреки че пикочната киселина е нормален отпадъчен продукт, образуван по време на разграждането на пурините (вещества, открити в различни храни и тъкани), тя може да причини проблеми, когато нивото й е нарушено.

   Подаграта може да се прояви още в глезени, колене, лакти, китки и пръсти.

   Факторите, допринасящи за хиперурикемия, включват:

  • Диета, богата на пурини
  • Прекомерна консумация на алкохол
  • Затлъстяване
  • Определени медицински състояния (като бъбречно или сърдечно заболяване, метаболитен синдром и други)
  • Фамилна анамнеза за подагра

    Характерните за подагра симптоми са следните:

  • Внезапна и силна болка в ставите. Пристъпите на подагра често започват внезапно и причиняват силна болка, която е най-силна през първите 4 до 12 часа.
  • Подуване и възпаление. Засегнатата става се подува, зачервява и става топла на допир.
  • Чувствителност. Дори най-малкото докосване или натиск може да причини значителна болка.
  • Ограничен обхват на движение. Поради болката и подуването движението на засегнатата става може да бъде ограничено.
  • Червена или лилава кожа в областта. Това са визуалните признаци на възпаление на ставата.

 

Тагове : храни , болест ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha