Събота, 21 Септември 2024

Изостават приходите от ДДС и корпоративен данък в бюджета

Изостават приходите от ДДС и корпоративен данък в бюджета
Публикация   03 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     368

За първата половина на годината приходите от ДДС са 8,4 млрд. лв., което е едва 45,2% от планираните за цялата година

   Изостават приходите от ДДС в държавния бюджет, показват данни на Министерство на финансите. За първата половина на годината приходите от ДДС са 8,4 млрд. лв., което е едва 45,2% от планираните за цялата година. Ако събираемостта на приходите от ДДС продължи така в оставащите месеци до декември, на Министерство на финансите ще се наложи да реже разходи, за да завърши годината с бюджетен дефицит под 3% от брутния вътрешен продукт.

   При корпоративните данъци също има изоставане. От януари до юни от тях са събрани 2,1 млрд. лв., което е едва 36,2% от плана за годината. През 2024 г. крайният срок за плащане на данъка върху печалбата от миналата година беше 1 юли, защото 30 юни беше неделя. Това изместване на част от приходите към юли може донякъде да обясни изоставането на приходите в бюджета.

   Към края на юни държавният бюджет има дефицит от 636 млн. лв. Това представлява значително влошаване на ситуацията в бюджета спрямо предходните години. До юни 2023 г. бюджетът имаше излишък от 177,7 млн. лв., а към юни 2022 г. бюджетът беше с излишък от 1,18 млрд. лв.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha