От тестваните 36 марки само 15 (42%) отговарят на изискването за водно съдържание до 60%, при 19 (53%) то е между 60 и 70%, а при 2 надхвърля 70%. Идва ли времето на бързозрейките?
За седми път Активни потребители тества качеството на сиренето предлагано на българския пазар. Да припомним, че при предишни изследвания (тест от 2016) беше установено влагане на немлечни мазнини, а след промяна на законодателството, имитиращите продукти с палма бяха заместени от свръх-оводнени сирена – вижте тестовете през 2020 и 2022. След последното изменение в изискванията за етикетиране на продуктите с вода от 2021, производителите първоначално не се стреснаха и продължиха с порочните практики, за което свидетелства и проучването от 2022г.
Целта на настоящето изследване е да установим количеството вода и сухо вещество в бяло саламурено сирене произведено в България, и разпространявано в националната търговска мрежа. Резултатите ще бъдат сравнени с аналогичните тестове от последните години и анализирани установените тенденции.
Изследването
Закупени от търговската мрежа са 36 марки бяло саламурено сирене. Селектирани са евтини, под 10 лева, но и скъпи продукти – над 20 лева/кг. Не са пропуснати някои марки и производители при които в миналото е установявано повишено водно съдържание. Разбира се, в проучването не са включвани продукти, при които на етикетите е индикирано повишеното водно съдържание. Закупените сирена са доставени в Активни потребители където са кодирани и препакетирани и веднага след това изпратени в лабораторията. Получените данни са представени в приложената таблица.
Резултатите
От тестваните 36 марки само 15 (42%) отговарят на изискването за водно съдържание до 60%. Повечето, по-точно 21 (58%), надхвърлят регулаторното изискване на законодателството. При 2 марки, „Бачково“ и „Свежо сирене Ракево Милк“ водата е над 70%, което означава, че те на практика не са произведени по технологията за бяло саламурено сирене и вероятно са опасни за консумация. Най-многобройна е категорията на продукти с водно съдържание между 60 и 70% - 19 броя или 53%. Това са най-вероятно са бързозрейки, за които по-подробно обясняваме в отделното каре и на които ще посветим отделен тест в най-скоро време.
В сравнение с резултатите от проучването през 2022г има известно подобрение. През 2022 в 73% от изследваните продукти е установено водно съдържание над 60%, а сега показателя е понижен до 58%. Позитивни новини има и относно грубите ментета, тези с над 70% вода. От 25% (12 марки от 48) от всички изследвани през 2022, сега се установява значително понижение до само 2 марки (5,6%).
Много от изследваните сега брандове фигурират и в предишното проучване от 2022г. При доста от тях се наблюдава намаляване на водното съдържание под регулаторните нива от 60%. Положителните новини са за сирена с търговски наименования Саяна, Боженци, Добротица, К-Брей, Белиса и Йовчев. При други, ситуацията се запазва, например Ситово и Млекаря 79 бяха и остават бързозрейки.
Особено остава положението с продуктите брандирани като „МЛЕКАРНИЦА РАКЕВО МИЛК“ или „РАКЕВО МИЛК ТРЕЙ“. Те традиционно продължават да залагат на ментета под името “свежо сирене“, каквото и да значи това, с водно съдържание от шокиращите 85%, което очевидно няма нищо общо със сиренето. Сред другите продукти под този бранд има и стандартни бързозрейки. Явно няма контролен орган в България който да може да спре Ракево да бълва сирене-менте сглобено по неустановена технология.
Проучванията на Активни потребители продължават да отчитат нарушения при пакетирането и етикетирането на храните. При 16 от закупените 36 търговски марки се установяват проблеми. Най-чести са липсата на информация, например партидни номера или срок на годност. Продължава и продажбата в насипно състояние на продукти с високо водно съдържание, въпреки, че това е изрично забранено. Така при някои „сирена“ се натрупва поредица от нарушения – необявена вода, липса на срок на годност/партиден номер на етикетите, отсъствие на опаковка и т.н. Очевидните простъпки могат понякога да се забележат визуално от купувачите в магазините, но явно контролния орган, Българска агенция по безопасност на храните, заобикаля отдалече проблемните марки.
Някои изводи и препоръки
Опасна ли е водата в сиренето? За хората приемането на вода е нормален процес и затова рядко се замислят колко е важна нейната роля за качеството на храните. Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността на продукта. Разбира се водата в случая е и едни спестени пари за производителя. Повишаването на водата в сиренето е опасно поради следните причини:
|
Какво е бързозрейка? Според класическата технология на производство бялото саламурено сирене трябва да премине процес на зреене от поне 45 дни, за най-масовото направено от краве мляко. Това време е необходимо за да може в хранителния продукт да протекат редица микробиологични и биохимични процеси, които да направят сиренето вкусно, ароматно и най-вече безопасно за консумация. Когато този срок се скъси в сиренето остава повече вода, и нарастват редица други рискове за здравето на хората. По-подробно тази тема е разгледана в карето „Опасна ли е водата в сиренето?„ За съжаление много производители силно скъсяват процеса на зреене. Това води до постъпване в търговската мрежа на сирене в което водното съдържание е с до 10-12% по-високо от нормалното за класическата технология. Причина за тази нежелателна практика е финансовата изгода – производителите печелят от съкратеното време на зреене, а потребителите допълнително заплащат тези екстра 10% вода. На професионален жаргон такива недозрели сирена се наричат „бързозрейка“ и те очевидно стават все по-популярни в индустрията. За много производители това е златния компромис, сиренето все пак се прави по класическата технология, но дребното, според тях хитруване, увеличава печалбата в сравнение с добросъвестните мандри. Напоследък се правят и технологични промени които намаляват водата в бързозрейките и така прикриват съкратените срокове на зреене на сиренето. |
Как тествахме? (Методология на изпитването) В проучването участват: 36 проби краве саламурено сирене закупени от търговската мрежа в град София, град Пазарджик и град Тервел. 17 проби с рискови цени под 14 лева/кг. и 19 с по-високи цени. Закупуване на проби за изпитване: юни 2024г. Определено е водно съдържание (сухо вещество) по БДС 1109:1989 Мляко и млечни продукти. Метод за определяне на водно съдържание и сухото вещество; |
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай