Понеделник, 16 Септември 2024

С тържествет концерт, който ще превърне в събитие от национално значение, ще бъде открит реставрираният мост на Кольо Фичето при Бяла

 С тържествет концерт, който ще превърне в събитие от национално значение, ще бъде открит реставрираният мост на Кольо Фичето при Бяла
Публикация   01 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     1646

Русенската опера ще участва в откриването на архитектурния паметник

    На 23 август, петък, от 21:00 часа, до реставрирания мост на майстор Колю Фичето, ще се проведе тържествен концерт, който обещава да се превърне в събитие от национално значение. Специално изградената сцена ще бъде домакин на изпълнения на емблематични възрожденски песни, църковни песнопения и арии от исторически оперни заглавия. Концертът ще представи приемствеността на българската култура и ще бъде насочен към почитта към известния архитект и неговото забележително творение - моста над река Янтра.

   Постановката на събитието е дело на режисьора Борис Радев, известен със своите успешни продукции, включително и тържествената церемония по връчването на театралните награди „Аскеер 2024“. Маестро Димитър Косев ще бъде диригент на оркестъра на Държавна опера - Русе, а диригент на хора ще бъде Стелияна Димитрова - Хернани. Събитието ще бъде водено от известната журналистка Аделина Радева.

  Русенската опера ще участва в откриването на реставрирания мост на Кольо Фичето край град Бяла.

   На специално изградена сцена до моста ще бъдат представени емблематични възрожденски песни, църковни песнопения и арии от исторически оперни заглавия от оркестър, хор и солисти на Русенската опера. 

    Хорът ще изпълни химните на България и на Европа. Програмата включва емблематични български произведения и църковнославянски песнопения като "Хвалите имя Господне", "Радецки марш", "Тих бял Дунав", "Рапсодия Вардар", "Българи от старо време", "Я кажи ми, облаче ле бяло", "Многая лета" и "Дунавско хоро".

   Постановката е на режисьора Борис Радев, диригент ще бъде маестро Димитър Косев, а диригент на хора е Стелияна Димитрова - Хернани.
   Ще участват и солистите Владислава Гарвалова, Глория Пенчева, Иван Пенчев и Момчил Миланов.

 "Програмата ще бъде изцяло от български автори - Парашкев Хаджиев, Панчо Владигеров и някои произведения, специално оркестрирани за случая, като песента "Я кажи ми, облаче ле бяло" и "Дунавско хоро" на Дико Илиев. Всепризнатият майстор и градител Колю Фичето и неговият забележителен мост над река Янтра заслужават да бъдат почетени по подобаващ начин", казва диригентът Димитър Косев. 

   Режисьорът Борис Радев посочва, че концепцията му съдържа изпълнения на оркестър, хор и солисти на Държавна опера - Русе и филмова част, която ще се прожектира на голям екран, а предвиденият 3D-мапинг ще даде възможност върху моста на Колю Фичето над река Янтра да оживеят картини, които ще провокират у зрителите неочаквано и различно визуално преживяване.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha