Четвъртък, 19 Септември 2024

Делян Пеевски обяви, че Христо Иванов е ,,родствено обвързан с Ахмед Доган"

Делян Пеевски обяви, че Христо Иванов е ,,родствено обвързан с Ахмед Доган
Публикация   31 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     1067

Иванов: Г-жа Назарян под вещото ръководство на Делян Пеевски ще пише Закон за съдебната власт.

   Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че лидерът в оставка на "Да, България" Христо Иванов е "родствено обвързан" с почетния председател на движението Ахмед Доган. Той не поясни как и къде вижда тази родственост между двамата, но даде да се разбере, че повод за подновената атака срещу бившия депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" е изказването му, че за бъде спрян Пеевски, трябва да има тактически действия с Доган.

   Тезата си Иванов разви в интервю за "Свободна Европа", където изтъкна, че в следващото, 51-во, Народно събрание на "Продължаваме промяната - Демократична България" ще ѝ се наложи да работи с представители на политически сили, с които има диаметрални различия - както с ДПС на Ахмед Доган, така и с ГЕРБ, като това е единственият начин да се противодейства на запазването на влиянието на Делян Пеевски в прокуратурата и за следващите седем години.

  В отговор на думите на Иванов Пеевски заяви, че си е намерил "компактен скут на "Росенец" да си пие мазното турско кафе".

   Автор на репликата за "мазното турско кафе" е именно Пеевски, който през февруари за първи път нападна бившият съпредседател на "Продължаваме промяната - Демократична България". Тогава повод за сблъсъка между двамата стана предложеният от коалицията меморандум,  който бе направен опит ДПС да бъде изолирано от процеса по попълването на регулаторите, а назначенията в тях да бъдат разпределени поравно между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България".

   Тогава Пеевски каза, че "девет месеца Христо Иванов е пил мазно турско кафе" в неговия кабинет и е "седял в скута му, докато се случи Конституцията". За участието на Пеевски в гласуването на поправките в основния закон Иванов каза, че първоначално то не е бил предвидено, а намесата му в сглобката се е случила след първоначална договорка между "Продължаваме промяната - Демократична България" и бившия председател на ДПС Мустафа Карадайъ за съвместно приемане на поправки в Конституцията. По думите му Пеевски е видял в това възможност:

"метна се като на детски рожден ден на масичката с тортата, върху целия процес, и го уби", каза Иванов.

   Съпредседателят на ДПС обаче също не спести обвинения към Иванов. По думите му лидерът в оставка на "Да, България" обича да минава по скутовете, а това преди 4 години е било бутафория".

  Пеевски визира акцията на Иванов от 2020 г. пред резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка "Росенец" край Бургас, която показа как държавни институции разпъват чадър над партийния лидер.

Пеевски бе остър по адрес и на Доган, без конкретно да го назовава:

  ​​​​​​​​​​​​​​Христо Иванов пазари смяната на шеф на парламента. Както какъв, нали е пенсионер? Може би са двама на "Росенец".

   С тази реплика той изказа тезата, лансирана ден по-рано от приближени до него издания, че почтеният председател на ДПС Ахмед Доган, президентът Румен Радев и "Продължаваме промяната - Демократична България" организират свалянето на председателя на Народното събрание Рая Назарян.

  След промените в Конституцията Назарян е един от възможните варианти за служебен премиер при провал на третия мандат. При липсата на омбудсман и зам.-омбудсман, нежеланието на зам.-председателите на Сметната палата и някои законови пречки пред ръководните кадри на БНБ да заемат поста служебен министър-председател тя остава и единствения друг вариант след настоящия служебен премиер Димитър Главчев.

   Наскоро Христо Иванов посочи Назарян като близка на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски."Г-жа Назарян под вещото ръководство на Делян Пеевски ще пише Закон за съдебната власт. Наблюдавал съм го. Приемете го като свидетелски разказ", коментира той в интервю за "Правосъдие за всеки".

  Самата Назарян обаче заяви, че няма амбиции да става служебен премиер и ако президентът Румен Радев ѝ предложи този пост, тя ще откаже.



Коментари

  •     Митев 

    Пред очите на всички българи,един разюздан субект,тича из кулоарите на нс, търси журналисти и камери,за да демонстрира сила,освен тази на организма си.Стана негов навик,за да бъде интересен на публиката,вмъква в брътвежите си името на президента Радев.С всеки ден,влиянието на този индивид спада както въздуха в свински мехур.

Коментирай

   captcha