Неделя, 29 Септември 2024

Българският електрически хиперавтомобил ще бъде представен наесен


Българският електрически хиперавтомобил ще бъде представен наесен
Публикация   31 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     526

Първия етап от изграждането на фабриката в Туховища вече е приключен и предстоят тестовете

   Производство на електрически хиперавтомобили в родопското село Туховища. Когато се появи тази новина преди около девет години, звучеше фантастично. Но идеята на Ахмед Мерчев, който създава бранда Alieno, за фабрика за производство на електрически хиперавтомобили в Родопите изглежда все по-реална.

   Първият етап от строителството на фабриката вече е завършен и през септември предстои да бъде представен публично първия прототип на електрическият хиперавтомобил.

   Януари месец тази година завършихме първия етап от фабрика, а от февруари произвеждаме първия прототип, който ще бъде едноместен“, разказа Ахмед Мерчев в разговор с Economic.bg.

На практика в производство в момента са три прототипа, като първият ще бъде официално представен на 27 септември в с. Слащен, а към края на годината ще започнат динамични тестове.

Прототипите ще могат да се управляват на писти, а не по градската инфраструктура. Плановете на „Алиено арканум“ са в бъдеще, първите три прототипа на колите да бъдат продадени на доста по-ниска цена от останалите.

   Реално тези три прототипа ще ни служат като изследователски работни мулета. Благодарение на тях ще си доразвием технологията по задвижване и захранване“, казва Мерчев.

Целта на Alieno е производство на уникални електрически хиперавтомобили, а не масово производство. Плановете са във фабриката да се произвеждат от порядъка на 10 коли за първите три години след стартирането на серийното производство. След това, в следващите десет години, капацитетът да се увеличи до 100 автомобила.

           Фабрика на мястото на казарма

   Всичко започва през 2015 г., когато Ахмед е искал да си купи спортна кола за собствено ползване. Разглеждайки пазара обаче установява, че няма кола, която да отговаря на неговите критерии – да прилича на Lamborhini, но в същото време да е с електрическо задвижване. Затова решава, че сам ще си направи автомобил. И така, идеята му да направи един електромобил прераства в създаването на български бранд за производство на електрически хиперавтомобили.

    Ахмед Мерчев е инженер по професия и от 2002 г. се занимава усилено с роботика. Има още четири компании, освен „Алиено арканум“, които управлява и се занимават с роботика и електроника. И така, през 2015 г. решава, че ще вложи част от спечелените средства от другите си бизнеси в този амбициозен проект.

Работейки години наред в София, той решава, че е добра идея да развие родния си край – Слащен (бел. рд. – селото се намира в Югозападните Родопи). В района обаче няма подходящ терен за строителството на фабриката. След време успява да закупи земята, на която са се били помещавали казармите в с. Туховище.

   Реално започнахме строителство на фабриката през 2018 – 2019 г. на мястото на бившата гранична застава, която е с големина от 15 декара“, казва Ахмед.  

   В началото на тази година вече официално е завършен първият етап от фабриката. И има готови 3500 квадрата мобилни халета. 2500 от тях са производствени, а на терен от 1000 квадратни метра се извършват проучванията.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha