Неделя, 29 Септември 2024

За да бъде спрян Пеевски: Христо Иванов допуска ,,тактически,, действия с Ахмед Доган

За да бъде спрян Пеевски: Христо Иванов допуска ,,тактически,, действия с Ахмед Доган
Публикация   31 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     626

   В следващото, 51-во, Народно събрание на "Продължаваме промяната - Демократична България" ще ѝ се наложи да работи с представители на политически сили, с които имат диаметрални различия - както с ДПС на Ахмед Доган, така и с ГЕРБ, като това е единственият начин да се противодейства на запазването на влиянието на Делян Пеевски в прокуратурата и за следващите седем години. Такъв сценарий очерта в интервю за "Свободна Европа" председателят на "Да, България" в оставка Христо Иванов.

   Според него колкото и скандална да е тезата му за съвместна работа с несъгласните с Пеевски в ДПС, това сътрудничество трябва да се случи "тактически, дори и после някой да бъде посочен, че е неморален", за да бъде спряно "презареждането в съдебната система". По думите на Иванов запазването на политическото влияние на санкционирания по глобалния закон за корупция "Магнитски" Делян Пеевски минава през бърз избор на следващ главен прокурор и председател на Върховния административен съд.

   "Не го припознаваме (Ахмед Доган - бел. авт.) като наш партньор. Не му даваме морална легитимация. Не казваме, че това е най-добрият човек на света. Нищо подобно не казваме. Веднъж да сме тактически умни и като се отвори прозорец, да махнем последния модел на корупционната държава, дори и да си в тактическо взаимодействие моментно с човек, представлявал предишните етапи от същото, да се възползваме от това."


  Христо Иванов е на мнение, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също би се включил в едно такова тактическо сътрудничество, но "ако бъде принуден да отговори на въпроса чия страна заема и да се яви с този отговор на избори". Той изтъкна, че в момента Борисов е в "дълбок неутралитет, потънал е като руска подводница".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha