Четвъртък, 19 Септември 2024

При провал на третия мандат изборите ще са в средата на октомври

При провал на третия мандат изборите ще са в средата на октомври
Публикация   30 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     1174

   Въпреки надеждите на "Има такъв народ" за правителство с третия мандат прогнозите сочат, че 50-ото Народно събрание няма да успее да излъчи редовен кабинет. Ако те се сбъднат, президентът Румен Радев е длъжен да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори в двумесечен срок.

   Преди това той трябва да посочи служебен министър-председател, който да предложи и служебно правителство. След произнасянето на Конституционния съд, който остави ограничения кръг от хора, измежду които президентът може да избира служебен премиер, новият служебен министър-председател може да бъде:

  • Председателят на Народното събрание - Рая Назарян от ГЕРБ;
  • Управителят или подуправител на Българската народна банка - Димитър Радев (ГЕРБ) и Петър Чобанов (ДПС). Другият подуправител, Андрей Гюров ("Продължаваме промяната - Демократична България"), е в неплатен отпуск и води дело има ли основания за отстраняване от поста; Прогнозата кога ще приключи то е трудна. А дали, ако е в негова полза и съвпадне с периода за избор на служебен премиер, той ще иска да поеме поста, няма информация. Но от "Продължаваме промяната - Демократична България" вече коментираха, че отстраняването му е, за да излезе и от списъка, по който може да избира Радев.
  • Председател или зам.-председател на Сметната палата - настоящият служебен премиер Димитър Главчев (ГЕРБ), Горица Грънчарова-Кожарева (ДПС) или Тошко Тодоров (ГЕРБ);
  • Омбудсмана или негов заместник - в момента няма избран омбудсман, а доскорошният заместник на Диана Ковачева - Елена Чернева-Маркова, подаде оставка през март преди формирането на служебния кабинет. Засега не се очертана депутатите да изберат нов омбудсман в следващите седмици (те излизат и във ваканция от 17 август).

   В деня на издаването на указа за назначаването на служебно правителство държавният глава трябва да насрочи датата за предсрочните парламентарни избори. Според конституционалисти най-вероятните дати за предсрочните избори са или 13, или 20 октомври.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha