Вторник, 30 Април 2024

Голямо количество зърно е изнесено през 2010-а

Голямо количество зърно е изнесено през 2010-а
Публикация   15:56     20 Ян, 2011 /     Иван Иванов – Изпълнителен директор на РСБ АД   /     590

Проблем създава високата цена на петрола и на световната икономика

Последните дни се оказаха  в интерес на еврото спрямо щатската валута  след като „кроса”  достигна 1,35. До това съотношение се стигна след като успешното емитиране на облигации във финансово затруднените страни през последните дни върна оптимизма сред пазарните участници. Доларът изпита натиск и от срещата на президента на САЩ Барак Обама с китайския държавен глава Ху Дзин Тао, на която Обама продължи да настоява за по-скъп юан.

Очаквам запазване на ситуацията и „осцилиране” в границите 1,33-1,36. Не изключвам и  опит за пробив до 1,37-38  в условията на силно волатилен пазар.

Седмично движение на котировките на валутната двойка  EUR/USD

 

Европейските индекси стартират годината предпазливо като се движат в тесен ценови коридор без ясно изразен тренд, за разлика от американските  - ценово претегленият индекс Dow Jones Industrial Average се повиши до 11 850 пункта  което е най-високо ниво за последните две години.

На световния зърнен пазар цената достигна локален максимум и в момента търпи корекция като отстъпва от достигнатите над 805щ.д. до около 790 щ.д. за 100 бушела .     

-    Интрадневно движение на цената на хлебна пшеница доставка Март 2011г. котирана на американските борси в Щ.Д./100бушела.

 

 

В страната цената на извънборсовия пазар запазва нивата си от последния месец. За тон качествено зърно продавачите търсят цена над 400лв/т а за фуражна пшеница 350-70лв/т. Данните изнесени през седмицата за реализиран износ до момента на 1,2млн.т  будят притеснение – за същото количество се говореше и през м. октомври – ноеври 2010г. – т.е. оттогава би трябвало да не е осъществяван износ. Разнопосочни бяха и изнесените данни за наличностите в страната към момента.  

Американският лек суров петрол с доставка през февруари се повишава с 0,6% до 91,91 долара за барел, след като вчера цената му падна с 16 цента до 91,38 долара за барел.

Брентът междувременно се търгува с повишение от 0,4% до 98,17 долара за барел.  Вече се появиха предупреждения, че силното повишение на цената му, която наближи 100 долара за барел, поставя възстановяването на световната икономика пред сериозен проблем.

Златото към момента се търгува за 1367щ.д за тройунция.

 

                      Иван Иванов – Изпълнителен директор на РСБ АД   

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha