Петък, 18 Октомври 2024

,,Бойко е зависим. Беше. Защото Делян вече няма да е този фактор"

,,Бойко е зависим. Беше. Защото Делян вече няма да е този фактор
Публикация   25 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     1006

ДПС ще остане фактор в политическия живот. Пеевски допусна тежка грешка - и политическа, и икономическа, и човешка

Бойко Борисов мълчи за ситуацията в ДПС, защото е зависим, страхува се от много неща. Групата на Делян Пеевски в парламента хем се страхува от него, хем членовете й са зависими финансово от него. Това каза Димитър Иванов - бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и бивш ръководител на Шести отдел на комунистическата Държавна сигурност, издател, преподавател по национална сигурност в УНИБИТ, в подкаста на Генка Шикерова и Миролюб Бенатова "Дневен ред".  Това е публикация с есенцията от разговора по теми, структурирани от водещите.

        Кой кара влака в ДПС и какво у Пеевски накара Доган да си го избере?


Ахмед Демир Доган... Той е архитект, както казват гърците - демиург, създателят не само на политическата партия Движение за права и свободи, а и на определен модел на взаимоотношения в нашето общество. Ахмед е много образован човек.

   Глупостта го накара да избере Пеевски. Ахмед е виновен за лансирането му, за предаването му на управленски лостове, за които нито е подготвен, нито има нравствените основания.

      "Когато твоят продукт иска да те убие"

Делян иска да бъде отцеубиец. Говорил съм преди години с Ахмед, с Цветан Василев - и съм ги питал, понеже като издател бях започнал да ставам потърпевш от политиките, които Делян налагаше в медиите - удари пазара. И аз го питам Цецо Василев: Ти си интелигентен човек, образован, банкер, за к'во ти е Делян? "Той - каза - има страхотни качества. Той се е утрепал за бизнес, спекулативния бизнес го владее от А до Я." Добре, ама утре ще се обърне срещу теб. Цецо каза: "Как ще се обърне? Той ми е като син. Аз съм го създал." Шест месеца след това знаете какво стана с КТБ.

   Доган каза: "Грешиш, грешиш. Момчето е толкова кадърно. Ти не си бизнесмен и не можеш да оцениш нещата правилно. Който говори срещу Делян, все едно говори срещу мен и срещу Движението." Това е 2018 г. вероятно. Тоест никой не е очаквал, това са хора, които са "стреляни", а не са наивници. Доган не е наивник.

          Как се става богат политик?

   На Запад с лобизъм. У нас със слагане на чадър или използване на бухалка... Има закономерности, описани в учебниците.

   Илия Павлов като първообраз на Делян Пеевски

   Що се отнася до Илия, в някаква степен той беше първообраз на това, което се получи от Делян Пеевски. Тогава обаче имаше противотежести, баланси... Когато ставаше дума за подялба на трансформиращия се държавния капитал в частен, те (Г-13, обединение на едрия капитал . бел. ред;) си сътрудничеха, разбираха се. Докато сега няма, сега всичко се увълчи до такава степен - никой не признава други интереси освен своите.

            Какъв е проблемът на Пеевски?

   Изключително висока самооценка и чувство за незаменимост.

   Как Пеевски се появява в "Мултигруп"?

   Купихме през 1993 или 1994 г. грандхотел "Варна"... Кога се е появил Делян, кога се е снимал там, не знам. Първият му пост беше в борда на пристанище Варна. А Илия имаше нюх към такива. Той постоянно търсеше млади лъвчета, такива, които ги успиваше...

   Пеевски има ли лидерски качества и защо Доган му се доверява?

   Разум и воля - изключително силни при Делян, целеполагане. При него няма отстъпление, даже няма спиране, задна скорост няма. Той си вярва, че е най-добрият, че е най-способният, че всичко, каквото реши, може да постигне в тази държава с организация, с много желание и с много труд. Той не ги е имал тези качества, когато е снимката (с Илия Павлов - бел. ред.)

   Вероятно Делян се е представил с най-добрите си черти, за да може този пресметлив човек - Доган, да се довери до такава степен.

   Изглежда е показал лоялност и когато нещо не можем да си обясним - следете паричните потоци.

   ДПС като бизнес организация

Не е тайна, че ДПС от последните 20 години е много стройно организирана бизнес организация... Политическата му дейност има за цел да създава благоприличен вид и закрила на бизнеса, който се развива там.

   Мисля, че отдаваме много голямо значение на Делян Пеевски. Проблемът е в българския политически, българския бизнеселит и българския интелектуален елит, които допуснаха такива фигури като Делян Пеевски да доминират.

 

Иванов и Пеевски при учредяването на Българския медиен съюз на 17 февруари 2012 г.

© Юлия Лазарова

Иванов и Пеевски при учредяването на Българския медиен съюз на 17 февруари 2012 г.

       Как се вербува агент и как на Пеевски му идва отвътре да събира компромати?

   Знаете ли основното оръжие на всички специални служби? Агентите. Как се вербува агент? На идейна основа, на зависимост или на материална заинтересованост. Избираш си. ... Делян не ги е учил тези работи, но те си му идват отвътре. Аз не мога да си обясня как е възможно основните фигури в ДПС, които са в групата на Пеевски сега, как е възможно да са в нея. Например Данчо Цонев, Искрен - те живота си дължат на Ахмед, те всичко - благоденствието си, децата им, семействата им, имотите си, спокойствието си, славата, обществения престиж - дължат на Ахмед Доган.

  И сега изведнъж на Данчо ще му се сцепи долната устна, докато обяснява как принципно постъпва... щото е умрял от страх. Той си знае от какво. Казал му е Делян: Правиш това, правиш това, иначе аз правя еди-какво си. Имуществени вреди ти нанасям...

   Чух, че през определена банка той им урежда кредити на хората от неговия кръг и им става гарант през банката... Ако имаме по 500 хиляди кредити и някой ни каже: "Или ще ни слушаш, или до края на месеца трябва да върнеш 500 хиляди долара или евро" - какво правим?

   Има сделки, има имоти, по морето, Данчо е от Бургас. Това е много опитен човек.

   Партията на Пеевски няма никаква перспектива. Каква тогава е причината: лична зависимост и материална заинтересованост. Хем ги е страх от Делян, хем са зависими финансово от него.

              Защо Борисов мълчи?

Защо не се произнесе? Не му е все едно изобщо. Няма свободата да се изкаже. Няма свободата да действа, значи е зависим. Защо, когато си първа политическа сила, трепериш да не те подкрепи Делян и да трябва да правиш правителство?

   И добре, че Ахмед каза: "Няма да подкрепим." И Бойко си отдъхна. Представете си правителство с мандата на Бойко и да се ръководи от Пеевски.

          Пеевски няма да е фактор вече

И въпреки всичко Бойко е зависим. Беше. Защото Делян вече няма да е този фактор, който беше в последния парламент. Може да стане нещо друго, може да отиде на научния фронт или на дипломатическа работа, или в ООН, ако го поканят, може пак да бъде фактор с качествата, които има. Но в това качество - да си спикер на парламента, без да си избран нито в ръководството, нито да имаш най-голямата група, да си говориш от името на сглобката и те да го търпят...

Борисов се страхува от много неща. Например от взаимния им контрол и менторство върху правосъдната система.


  Кой назначи Цацаров за главен прокурор, кой назначи Гешев за главен прокурор, кой назначи Сарафов за главен прокурор? Да не би да е Висшият съдебен съвет? Да не би юридическите общности в България да са ги презентирали?

   Какво общо има това с Пеевски - не знам. Казвам ви най-общо - зависимост, страх от компромат, страх от "Магнитски". Дявол знае... Страх да не си загуби парите в арабските емирства. Понеже ги няма в България, те са някъде. Къде са? Бойко през последните 10 години е на висши държавни постове. Той не може да оперира с големи капитали - веднага ще лъсне някъде. Той няма законни доходи за големи пари, значи някой друг е получил пълномощно да оперира с неговите авоари. Кой може да е - някой, който е удобен. И в даден момент ти ставаш зависим от този друг.

  Делян, вероятно като всеки човек, който иска да дирижира, си има сейф с папки - ще почне да ги вади. Ще почнат да ги вадят срещу тях обратно... И ще стане такава цигания, в която ние не знаем прокуратура, МВР, ДАНС, освен да емигрират някъде...

   Защо Пеевски и Доган се разминаха в идеята за кабинет на Борисов

   По едно и също време и Бойко, и Ахмед Доган прецениха, че не им е изгодно да се прави правителство. което ще бъде доминирано от Пеевски. Това би засилило много позициите на Пеевски... Ахмед вероятно е бил наясно поне от един месец, че Делян иска да си разчисти сметките с него и еднолично да овладее ДПС... ще се качи на врата и на Бойко, ще командва правителството, ще изгони Доган: "ДПС-то е мое"... И те се почувстваха еднакво заплашени.

    Какво прави Пеевски слаб, ако компроматите са още у него

   Въпросът не е в компроматите. Въпросът е съществуват ли факти, които правят Доган и Бойко уязвими или зависими от Пеевски. Под факти разбирам материална зависимост: банкови сметки, пари, имоти, нечестни сделки - това е достатъчно.

И най-силният мафиот, и най-силната групировка, частна, са по-слаби и от най-слабата държава. Ахмед и Бойко са институционални фактори. Делян не е. Даже Ахмед с един замах му отне институционалното качество. Той каза: Уволнявам те като председател, не си никакъв, искам ти оставката, изчезвай.

   Държавата при всички случаи ще застане зад тях.

   Мисля, че Пеевски в момента не знае какво да направи. Той просто е смутен от това ново състояние, в което се събуди на следващия ден, след като каза на Ахмед: Абе, глей си работата. ... А беше в такова комфортно положение... Защо му беше, аз не мога да разбера.

   ДПС ще остане фактор в политическия живот. Пеевски допусна тежка грешка - и политическа, и икономическа, и човешка... Той не е политически фактор, той няма значение.

  Той има значение само като младши партньор на Ахмед Доган. В момента, в който си обърка мястото и помисли, че е старши партньор, просто губи всичко.

   Да приемем, че Делян направи партия - кой ще работи с него? Можете ли да си представите партия в България, която да работи с Делян Пеевски? При наличие на автентично ДПС с Ахмед. Кой ще прави бизнес с Делян Пеевски? Никой! Да следва опита на Цветан Василев, опита на Васил Божков, опита на всички - на печатарския и вестникарския бизнес, опита с разпространителската агенция "Лафка", опита с "Булгартабак" - кой ще партнира на такъв човек?

   Делян беше търпян като неудобния придатък заради Ахмед.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha