Здравното министрество за присиатричните клиники

Публикация   20:39     01 Септ, 2012 /     Позиция   /     454

Във връзка с твърдения, изразени на проведена днес в гр.Раднево среща на директори на 12-те държавните психиатрични болници, МЗ счита за необходимо да бъде изяснено следното :

Проблемите на държавните психиатрични болници са сред въпросите, с които новият екип на Министерството е ангажиран още от първите седмици на своето управление. Тези проблеми са отлагани с години. В този смисъл буди недоумение, че тъкмо сега, когато на всички тези въпроси се търсят и предлагат конкретни решения с участието на самите болнични ръководства, в обществото се създава невярната представа, че МЗ не предприема действия за решаването на съществуващите в тях проблеми.  

Фактите говорят друго. Финансовото състояние на тези лечебни заведения беше обсъдено на 6 юли т.г. на среща на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова с всички директори на държавни психиатрични болници. Тази среща беше проведена в Министерство на здравеопазването по покана на министър Атанасова. Допълнително между 12 юли и началото на м. август с всеки един от 12-те директори на тези болници в МЗ са проведени индивидуални срещи. На тях са обсъдени  всички параметри от дейността на болниците, в т.ч медицински, финансови, работни заплати.  На срещите директорите на болниците са информирани за възможностите за капиталови разходи през 2012 г. Разяснено е, че МЗ прави допълнителни разчети с оглед увеличаване размера на възнагражденията в 12-те болници за сметка на собствени ресурси, тъй като в бюджета за тази година разходи за увеличение на възнагражденията не са предвидени. Допълнителни възможности дава и Норвежкия финансов механизъм, в който една от одобрените приоритетни области е тъкмо психичното здраве. По този механизъм има заделени сериозни средства не само за подобряване на материално-техническата база на психиатричните болници, но по настояване на екипа на МЗ, са създадени възможности и за друг тип финансиране.   С цел да се запознае на място с проблемите на държавните психиатрични болници, през м. август т.г. заместник-министър д-р Минчо Вичев посети редица от тях и обсъди  с ръководствата им възможните решения. Освен това, като е напълно наясно, че възнагражденията в държавните психиатрични болници са изостанали през годините и в тази насока досега не са предприемани никакви действия, при обсъждането на КТД в отрасъла, МЗ ясно е заявило, че тези възнаграждения е необходимо да достигнат фиксираните нови нива, разписани  по този договор. Министър Десислава Атанасова е заявила категорично тази позиция и МЗ е гарант, че това ще се случи в лечебните заведения, които са финансирани пряко от МЗ.

Всички тези факти доказват, че МЗ търси в атмосфера на диалог и прозрачност всички възможности за решаване на проблемите на държавните психиатрични болници.  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha