Неделя, 8 Септември 2024

Потреблението на червено вино намалява, избите не могат да го продадат

Потреблението на червено вино намалява, избите не могат да го продадат
Публикация   25 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     416

Червените сортове се използват единствено и само за правене на розе”, коментира Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари

  "Потреблението на червено вино спрямо бяло и розе намалява. Червените сортове се използват единствено и само за правене на розе”, коментира пред agri.bg Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ).

   Според него производителите на грозде от много разпространените червени сортове ще имат проблем с реализацията на продукцията.

  “От 100 кг може да се произведат 40 литра розе и в най-добрия случай остават на производителя 20 литра червено вино, но действително червените сортове, особено тези, които са интернационални и всички са уморени от тях, като “Мерло”, “Каберне”, са сортове, които имат най-голям дял на пазара, но и най-голяма конкуренция”, обясни лозаро-винарят.

Подобен проблем имат не само българските лозаро-винари, а и европейските, и световните.

  “Бялото вино и розето се реализират лесно, но червеното вино, което е по избите, е проблем”, коментира Василев.

   “Хората гледат да преструктурират бизнеса и да оставят това, което е печелившо и което може да се продаде, останалото го ликвидират и се насочват към други култури”, допълни Атанас Василев.

   Местните сортове, от друга страна, обаче имат перспектива и се вижда, че пазарът се ориентира именно към подобни забравени вече вкусове и аромати.

   “Местните сортове имат бъдеще, сортове като “Гъмза”, “Рубин”, “Врачански мискет”, “Кайлъшки мискет”, “Варненски мискет”. Има интерес към всички местни сортове, стига те да са подбрани правилно и да се отглеждат на правилните места, с правилните подложки, с правилната маркетингова стратегия”, каза още Василев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha