Неделя, 8 Септември 2024

Депутатите одобриха 6-милиардната програма за общините

Депутатите одобриха 6-милиардната програма за общините
Публикация   24 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     505

Община Иваново сред най- активните според детайлните данни на МРРБ

   Почти единодушно, с изключение на двама от независимите депутати, парламентът одобри на първо четене втората актуализация на инвестиционната програма за общините. Така програмата набъбва до 2529 проекта на стойност 6.2 млрд. лв. Само за тази година пък са заложени да бъдат изхарчени 4.5 млрд. лв. Това обаче изглежда абсолютно нереалистично, тъй като за половин година изплатените средства са само около 100 млн. лв. заради бавната подготовка на общините.

   Възможно е, както се е случвало вече, парите да се прехвърлят, например, по сметката на Министерството на регионалното развитие (МРРБ) и така да се използват за следващите години.

   Детайлна справка на актуализирания списък показва, че вече повечето общини са калкулирали проектите си така, че да получат максималното финансиране, което им се полага според условията на програмата.

   Някои общини се справят много по-добре от други. Това е национално състезание, а някои кметове още не са разбрали, че са в това състезание. Общините нямат право на оправдания“, коментира от трибуната депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.

   Идеята на програмата е по утвърден механизъм общините да получат финансиране на приоритетни регионални проекти. Досега финансирането на капиталовите инвестиции на общините се осъществяваше масово чрез постановления на Министерски съвет.

Според Димитров именно това е правилният подход, който дава на Северна България справедлив достъп до капиталови разходи.

                   Готови ли са общините?

   Трансформацията на инвестиционната програма от нейния замисъл до втората ѝ актуализация изглежда огромно от финансова гледна точка – от 1 млрд. лв. на 6.2 млрд. лв. Заявките на общините са все по-амбициозни, а детайлен преглед на актуализирания списък вече показва, че общините не просто искат финансиране за важни за тях проекти, а са калкулирали идеите си така, че да получат максималното финансиране, което им се полага според условията на програмата.

   Но въпреки амбициозните цели готовността не е задоволителна. Към края на юни от въпросните 4.5 млрд. лв. са предоставени едва 62 млн. лв. аванси и 70 млн. лв. за междинни плащания. Детайлните данни на МРРБ показват, че най-активни са Пазарджик, Лом, Кнежа, русенското Иваново, Благоевград, Кресна, морските Царево, Аврен и Бяла, Козлодуй, видинското Димово, врачанското Оряхово, габровското Дряново, Джебел, Момчилград, монтанското Георги Дамяново, Силистра, софийските Ботевград, Годеч, Ихтиман и Костинброд, Павел баня, Раднево, Любимец, Тополовград.

   Договарят се бързо, но се изпълняват бавно. Проектната готовност от страна на общините не е висока, ще е предизвикателство как да се продължи адекватно програмата“, коментира в регионалната комисия в петък Андрей Цеков.

А въпреки все по-набъбващата сума за инвестиционната програма, според финансовото министерство пари има. В бюджета е заложено тя да бъде финансирана от централния бюджет, но както винаги потърпевш, ако се наложи въобще, ще бъде държавната капиталова програма – онзи вечен буфер, който покрива провалите на българските финансови министри.  

   За капиталови проекти са предвидени 10 млрд. лв. и в случай на необходимост ще се предоставят средства на МРРБ“, посочи финансовият министър Людмила Петкова.

   Увеличаващите се проекти, които трябва да се изпълнят в изключително кратък срок, предвещават истинско строително цунами, нов случай че проектите наистина започнат да се изпълняват. За проблема съобщи регионалното министерство още през март – преди актуализациите. Притесненията бяха на кметовете, които още тогава посочиха, че заради амбициозната инвестиционна програма е много вероятно да се стигне до недостиг на капацитет от страна на строителните фирми. Някои кметове дори казаха, че за някои от вече обявените обществени поръчки се явява само един кандидат за изпълнение.

                    Финансиране на какво ли не...

Другият проблем с програмата е липсата на сито. Първоначалната идея бе за инвестиции в приоритетни улици и ВиК, но впоследствие тя обхвана всички идеи на кметовете. Така в списъка място намират и изграждането на музей на Георги Парцалев в Левски, парк в Ловеч, плувен комплекс в Челопеч и спортни зали в над 20 общини.

   Филтър на предложените от местната власт проекти няма, стига само те да не надвишават общия лимит за средствата за съответната категория община, както и да притежават „пълна документална готовност“.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha