Неделя, 8 Септември 2024

Ресторантьори и хотелиери прогнозират масови фалити заради скъпия ток

Ресторантьори и хотелиери прогнозират масови фалити заради скъпия ток
Публикация   24 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     697

Един хотел с около 250 места преди ръста средно е плащал сметка от 10 000 лв., а сега се очаква да плати 110-120 000 лева.

   Заради скъпия ток за бизнеса ресторантьори и хотелиери прогнозират масови фалити. За какво настояват от бранша и може ли да се стигне до повишение на цените на стоки и услуги?

   Зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров сподели, че тенденция в последните две години е в разгара на летния сезон да започва шоково поскъпване на електроенергията.

   "Нашият сектор е изключително чувствителен, защото е много енергоемък. Цената на тока е скочила 10 пъти.

Един хотел с около 250 места преди ръста средно е плащал сметка от 10 000 лв., а сега се очаква да плати 110-120 000 лева. Основният дял от разходите в туризма е за електричество", коментира той в сутрешния блок на Нова ТВ.

По думите му няма как поскъпването на тока да се отрази при резервациите и сметките на хората.

   Може да се помисли за таван на цената на тока, а ако той бъде преминат, да следва задължително подпомагане.  Страховете от фалити са реални", посочи Димитров.

   От бранша подготвят протести. "Има готовност това да се случи до няколко дни по места. Апелираме държавата да помислят за спешни компенсации за бранша, за да може да има спокойствие в сектора", каза Димитров.

   Според него трябва да се помисли за таван на цената на тока, а ако той бъде преминат, да следва задължително подпомагане.  

Тагове : хотел , фалити , ток ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha