Неделя, 8 Септември 2024

Костадин Паскалев: В България сме свидетели на криза на държавността

Костадин Паскалев: В България сме свидетели на криза на държавността
Публикация   23 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     565

ГЕРБ въртеше търговия на дребно и на едро с ПП-ДБ и ДПС, но се оказа обаче, че най-добрия търговец е Делян Пеевски

   „В България сме свидетели на криза на държавността. Предстои решение относно промените в Конституцията. Противопоставянето в самия КС и опитите за въздействие ще доведат до абсурдни решения. От една страна всичко, направено като промени в съдебната система, ще бъде сринато. Всички промени около служебните правителства ще бъде потвърдено“.

   Това обясни в предаването „Лице в лице“ Костадин Паскалев, председател на коалиционния съвет на „Левицата“.

   Според него промените в Конституцията не са били обмислени и не са били насочени срещу системни проблеми, а върху КС се упражнява натиск по отношение на предстоящото решение относно редакциите в основния закон.

   ГЕРБ въртеше търговия на дребно и на едро с ПП-ДБ и ДПС, но се оказа обаче, че най-добрия търговец е Делян Пеевски. Имаме държавно управление, което се доминира от Делян Пеевски, като съпредседател на ДПС в един не малък период от време и като председател на парламентарната група, започна Паскалев.

    Според него в крайна сметка затова се е стигнало и до ситуацията, в която имаме рязко намаление на участващите в парламентарните избори.

    Хората загубиха доверие, че тези политически партии могат да водят равнопоставен диалог помежду си и да стигат до решения, които са полезни за хората, а не за политическите лидери, които ги представляват, добави той.

   Тук имаме категорично постигане на цели на съответните политически лидери, а смятам, че и конфликтът, който върви в момента в ДПС, е породен от това, каза още политикът. 

    Безидейната политика, която се водеше в продължение на много години, доведе до загубата на доверието на левите избирателите. Това е една от причините за ниските резултати, включително и на БСП. Отделно от това войните, които Корнелия Нинова водеше, включително и с президента, доведоха до загуба на доверие в избирателите на БСП Ние претърпяхме тежка загуба, заяви председателят на коалиционния съвет на „Левицата“ Костадин Паскалев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

   „От „Левицата“ също претърпяхме поражение. Коалицията беше създадена с цел да обединява лявото. В нея участваха „Движение 21“, АБВ, БЗНС и Мая Манолова. Манолова напусна в навечерието на изборите и стана част от „Солидарна България“. Когато смисълът на един субект е постигане на обединение, а той се разделя – основната цел не е изпълнена и доверието е изгубено“, коментира Паскалев.

   Ситуацията в българската левица е коренно различна от тази във Франция, подчерта политикът. "Във Франция има съвсем друга мотивацията на хората. Тя е крайнодесните да не управляват държавата. У нас ситуацията е коренно различна. Липсата на последователност в левите партии доведе до падането на авторитета им. Стои и въпросът за лидерите им. Хората с участието в политическия живот се износват. Нормално е да се търсят нови лица, които да представляват съответните идеи. Въпросът е имат ли политическите субекти нови идеи, които да предложат на обществото“, каза той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha