Неделя, 8 Септември 2024

Сериозно засегнати са овошките и слънчогледи в Сливополска община от бурята

Сериозно засегнати са овошките и слънчогледи в Сливополска община от бурята
Публикация   20 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     536

   Благодарение на собствената техника за защита от градушки, Павел Спасов от Бабово, член на УС на Съюза на дунавските овощари, е успял да спаси дърветата от едната си градина, другата обаче е съсипана. Става въпрос за преминалата буря тази седмица в Сливополско в следобедните часове в Сливополско, основно в Стамболово и Кошарна.

   "Самите дървета са обезлистени и няма да има реколта следващата година, защото те сега залагат плодни пъпки и когато те заложат плодни пъпки, а няма листа, тя не може да ги изхрани", обясни Павел Спасов пред БНТ.

   Павел Спасов казва, че ще гледа да продаде на по-ниска цена пострадалите от бурята плодове. Съжалява за вложения труд и време, но е спокоен, че частично ще бъде компенсиран.

           "Всичко ни е застраховано. Фонд "Земеделие" поема 70% от застраховката, ние поемаме 30%. Има и втора компенсаторна мярка "напълно пропаднали площи", но там трябва да е на 100% пропадането. Измислила е държавата механизми, просто хората трябва да се възползват".

 Значителни щети има и на ниви  със слънчоглед са компроментирани от бурята, потвърдиха за Акцент.БГ потърпевши от региона земеделци.

   Освен заради бурите, реколтата е компрометирана и заради сушата и екстремно високите температури. Там, където няма поливна площ, плодовете изсъхват, а дърветата продължават да линеят.

  По непотвърдена информация временният земеделски министър е заявил интерес да посети засегнатите овощари в Русенския регион, каза за Акцент.БГ Спасов.

  

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha