Неделя, 8 Септември 2024

В 25 -те комисии на НС русенско представителство има едва в 8

 В 25 -те комисии на НС русенско представителство има едва в 8
Публикация   19 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     626

Членовете на парламентарните комисии са с доста различен брой депутати- от 8 до 22-ма.

 

   Месец след старта на 50-ото Народно събрание депутатите успяха да се разберат и да изберат състава на постоянните парламентарни комисии.  В 25 -те комисии русенско представителство има едва в 8 от общо 25-те.  Не е ясно до каква степен изборът за участие в дадена комисия не е на квотен принцип, на лично желание или на професионални знания и възможности.

  След като намалиха народните представители от 8 на 7 след преброяването през 2021 г., сега заради ситуацията в ДПС Ализан Яхова е извън това разпределение и така Русе се представлява от 6 души. А водачът на ПП-ДБ Мартин Димитров очаквано избра София и така в парламента влезе Иван Белчев.

  Впечатление прави, че членовете на комисиите са с доста различен брой депутати- от 8 до 22-ма.

   Народните избранници  получават допълнителни средства  за участие в заседанията на парламентарни комисии. Участието в една постоянна комисия осигурява допълнително възнаграждение от 15% върху основната депутатска заплата. Повечето от народните представители не участват в една, а в две комисии, или допълнителни 30%, т.е. около 2000 лева допълнително или над 9000 лева

   Комисия по конституционни въпроси

Златан Стоянов Златанов - член ПП "Възраждане"

Николай Братованов  - член ПГ на ГЕРБ- СДС

       Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред

 Златан Стоянов Златанов  - член ПГ "Възраждане"

Иван Валентинов Иванов   - член ПГ "БСП за България"

   Комисия по икономическа политика и иновации

 Драгомир Стефанов Петров член ПГ ИТН

    Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове
 
 Георги Николаев Кръстев - член ПГ на ГЕРБ - СДС
 
   Комисия по земеделието, храните и горите
 
Иван Валентинов Иванов - председател ПГ "БСП за България"
 
Драгомир Стефанов Петров член ПГ ИТН
 
  Комисия по транспорт и съобщения
 
 Георги Николаев Кръстев - член ПГ на ГЕРБ - СДС

      Комисия по туризъм 

Иван Белчев Белчев- зам. председател ПГ на ПП- ДБ

   Комисия по околната среда и водите

Иван Белчев Белчев- член ПГ на ПП- ДБ

Николай Братованов  - член ПГ на ГЕРБ- СДС

          Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисoв отново оглави Комисията по външна политика към Народното събрание. Той беше избран със 174 гласа "за", 26 гласа "против" и 4 гласа "въздържали се". Негови заместници на председателския пост ще са Екатерина Захариева от ГЕРБ, Кирил Тодоров от "Възраждане", Джем Яменов от ДПС и Тошко Йорданов от ИТН.

   Байрам Байрам от ДПС пък застава начело на Бюджетната комисия. Негови заместници ще са Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от ПП-ДБ и Йордан Тодоров от "Възраждане".

Членове на комисията от ГЕРБ са: Александър Иванов, Делян Добрев, Жечо Станков, Десислава Танева Красимир Вълчев, Красен Кръстев и Теменужка Петкова; от ПП-ДБ: Асен Василев, Венко Сабрутев, Ивайло Шотев и Мартин Димитров; от "Възраждане": Цончо Ганев, Йордан Тодоров, Димо Дренчев и Климент Шопов; от ДПС:  Йордан Цонев и Елван Гюркаш; от БСП: Драгомир Сойнев и Петър Кънев; от ИТН; Тошко Йорданов и Христинка Иванова.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС беше избран за председател на Енергийната комисия. Зам.-председатели са депутатите Радослав Рибарски от ПП-ДБ, Искра Михайлова от “Възраждане”, Драгомир Стойнев от БСП и Павела Митова от ИТН.

В парламентарната комисия по енергетика като членове от ГЕРБ-СДС влизат депутатите: Александър Ненков, Делян Добрев, Жечо Станков, Мария Белова и Красен Кръстев.

От ПП-ДБ са: Рибарски, Венко Сабрутев, Васил Стефанов и Йордан Терзийски; от “Възраждане”: Михайлова, Йордан Тодоров, Димитър Гюрев и Даниел Проданов; от ДПС: Станислав Анастасов, Халил Летифов и Надя Петрова; от БСП Стойнев, а от ИТН - Александър Вълчев и Митова. 

Комисията по земеделие беше оглавена от Иван Иванов от "БСП за България". За заместник председатели и членове на комисията бяха избрани Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, Даниел Петров от "Възраждане", Атидже Алиева - Вели от ДПС и Драгомир Петров от "Има такъв народ" (ИТН).

За членове на комисията от парламентарната група на ГЕРБ-СДС бяха избрани депутатите Георги Стайков, Гюнай Хюсмен, Десислава Танева, Цвета Караянчева, Мария Белова и Румен Христов, Мартин Харизанов, от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) - Любен Иванов, Татяна Султанова и Захари Борачев, от "Възраждане" за членове бяха избрани Веселин Вешев, Ивайло Чорбов, Кръстьо Врачев, от ДПС - Димитър Аврамов, от "БСП за България" - Красимир Йорданов, от ИТН - Танер Тюркоглу.

Бившият социален министър Деница Сачева от ГЕРБ-СДС стана председател на Комисията по труда и социалната политика, в която има 21 депутати. От тях седем са от ПГ на ГЕРБ-СДС, по четирима от ПП-ДБ и "Възраждане" и по двама от ДПС, "БСП за България" и ИТН. За членове на комисията от ГЕРБ-СДС бяха избрани Галя Василева, Деница Сачева, Илияна Жекова. От ПП-ДБ номинираните за членове и за заместник-председател бяха -  Любен Иванов, Стою Стоев, Венеция Ангова, като зам.- председател бе номиниран и избран Любен Иванов. 

От "Възраждане" за член и заместник-председател бе избран Георги Георгиева, както и депутатите Маргарита Генчева, Ивайло Папов и Звезделина Каравелова. От ДПС бяха избрани Айтен Сабри, Шендуан Халит, като за заместник-председател бе избран Шендуан Халит. От "БСП за България" - Петя Ценкова и Генади Събков, като за заместник бе избрана Петя Ценкова. От ИТН за член бе избран Александър Вълчев. 

   Ангел Янчев от "Възраждане" ще бъде председател на Комисията по култура и медии.

   Силви Кирилов от "Има такъв народ" оглави Комисията по образованието и науката, която се състои от 21 депутати, седем от които от ГЕРБ-СДС, по четирима от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане" и по двама от ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ".

   Коста Стоянов от "Възраждане" ще председателства Комисията по въпросите на младежта и спорта. С гласуваните проекторешения за двете комисии бяха избрани и заместник-председатели на Комисията по образованието и науката - депутатите Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, Николай Денков от ("Продължаваме промяната - Демократична България"), Даниел Проданов от "Възраждане" и Фатима Йълдъс от ДПС.

   Депутатите гласуваха също състава и структурата на Комисията по въпросите на младежта и спорта. Тя се състои от 19 народни представители, шестима от ГЕРБ-СДС, по четирима от "Възраждане" и "Продължаваме промяната - Демократична България", по двама от ДПС и "БСП за България" и един от "Има такъв народ".

   За заместник-председатели бяха избрани Красен Кралев от ГЕРБ-СДС, Кристина Петкова от "Продължаваме промяната - Демократична България", Небие Кабак от ДПС и Петя Димитрова от "Има такъв народ".  

 

 
 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha