Неделя, 8 Септември 2024

Над 650 души от 9 града се възползваха от кампанията на МЕДИКА „С отговорност към горещините“

Над 650 души от 9 града се възползваха от кампанията на МЕДИКА „С отговорност към горещините“
Публикация   19 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     251

Сред посетителите на изнесения пункт на МЕДИКА в 9-те населени места е имало хипертоници

   Над 650 души от 9 града на 6 области се възползваха от тазгодишната кампания „С отговорност към горещините“ на Лечебни заведения МЕДИКА, чиято цел е опазване на здравето на хората през летните дни и популяризиране значението на редовната профилактика.   

   Инициативата започна на 12 юли 2024 г. от Русе и приключи на 18 юли 2024 г. в Шумен и Търговище. Най-активни са били русенци. Над 170 са пожелали да им бъде измерено кръвното налягане и да изслушат съветите на специалистите как да се погрижат за добрата си кондиция в жежките дни. В Шумен също е имало голям интерес, повече от 160 граждани са посетили мобилния пункт на медицинската институция.

   „От кампанията ни „С отговорност към горещините“ виждаме, че има реална полза. Забелязваме, че все повече хора контролират добре кръвното си, обръщат внимание на здравето си и се вслушват в съветите на лекарите“ – сподели впечатленията си д-р Ивайло Павлов.  

   „Най-много желаещи да им измерят артериалното налягане и да се консултират с кардиолог бяха на възраст между 40 и 60 години, предимно работещи. Някои от тях се оплакаха от отпадналост и замаяност, обичайна реакция на организма при високи температури. Най-високото измерено кръвно бе 240/140, а най-ниското 70/40. Най-възрастният гражданин, който се възползва от услугите на екипа на МЕДИКА, беше 89-годишен, а най-младият – 16-годишно момче“ – коментира медицинският екип, провел инициативата.

   Сред посетителите на изнесения пункт на МЕДИКА в 9-те населени места е имало хипертоници, но само при няколко души са отчетени завишени показатели на налягането. Гражданите, които са споделили по-сериозни притеснения за здравето си,  са консултирани и посъветвани да потърсят медицинска помощ за обстоен преглед и изследвания.

   По време на инициативата „С отговорност към горещините“ в Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Тутракан, Свищов, Бяла и Попово са раздадени бутилки минерална вода на всички, които са се възползвали от нея.

   Въпреки необичайно високите температури и извилата се буря в Бяла, мобилният екип на МЕДИКА и доброволците от Русенския университет се чувстват удовлетворени от проявения интерес на гражданите и успеха на информационната кампания.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha