Неделя, 8 Септември 2024

Подземни лабиринти откри под ,,Оргахим,, проверка на РИОСВ, съществуването им е от тоталитарно време, май

Подземни лабиринти откри  под ,,Оргахим,, проверка на РИОСВ, съществуването им е от тоталитарно време, май
Публикация   17 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     960

Множество нарушения на площадката на две дружества в Западна промишлена зона на Русе

   Множество нарушения са установени при комплексната проверка на дружествата „Оргахим“ АД и „Оргахим Резинс“ АД. Това съобщи на брифинг днес директорът на РИОСВ - Русе Анелия Малчева - Николова. Тя обобщи резултатите от контрола в рамките на двумесечен период.

   Засиленият контрол започна през втората половина на месец май. Осъществени са две извънредни проверки, в извънработно време на дружествата „Оргахим“ АД и „Оргахим Резинс“ АД, съобщи Николова, като обясни, че голяма част от сигналите постъпват рано сутрин или късно вечер. При тези проверки е извършено и пробонабиране на отпадъчни води от събирателната шахта преди Пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) и след изхода й. В резултат от тези проверки са съставени два акта, като през юни са издадени и  наказателни постановления на „Оргахим Резинс“ АД - 60 000 лв. за доказано с анализ на резултатите от водните проби отклонение от нормата по показател химична потребност от кислород, съгласно изискванията на комплексното разрешително на дружеството и 20 000 лв. за неспазване на дадено още през 2022 г. предписание, с постоянен срок, за недопускане на разливи и наличие на органично замърсяване в Локалната пречиствателна станция (ЛПСОВ) на дружеството. Част от пробите са изпитвани по 14 органични летливи съединения в Регионална лаборатория -Бургас, при които не са установени превишения на индивидуалните норми на органичните замърсители.

   Постъпващите оплаквания на граждани и необходимостта от изясняване на причините, водещи до разпространението на миризми, е повод за едномесечна комплексна проверка, проведена съвместно с ВиК оператора, в периода 12 юни-12 юли. Едновремено с пълното обследване на канализационната система и технологичните процеси на дружествата, при изискан пълен достъп до всички ревизионни шахти, е проведено заснемане на канализацията със специализирана техника, както и проследена работата на съоръжението за дестилиране на замърсения разтворител, образуван при производството на бои, лакове и авторепаратурни продукти на „Оргахим“ АД.         

   За целите на обследването е използвана водоразтворима цветна боя. Проследено е движението на отпадъчните води от цех „Лаков“ и цех „Смоли“ в посока към ПСОВ, както и на изход, след пречистването им. В една от ревизионните шахти (със заварен метален капак) е установено наличие на спирателен кран в затворено положение. При отварянето му, охлаждащите води от цех „Смоли“ се отвеждат и постъпват в ревизионна шахна (РШ) от канализационното трасе, предназначено за отвеждане на пречистените води, след ПСОВ, съответно - без необходимото пречистване.

   Спирателният кран е пломбиран в затворено положение. В най-ниската точка на платното (до бул. „Трети март“) е обособен линеен отток, предназначен за отвеждане на повърхностните дъждовни води. Установен е задържан нанос по дъното до нивото на преливника. Констатирани са миризми, характерни за производствената дейност на дружествата, също така и наличието на води в сухо време. Установен е също и обратен наклон към шахтата, в резултат на който, отпадъчните води се отвеждат до последната РШ на площадката, при наличие на високо ниво на водите, обясни Николова.

В района на пречиствателната станция на „Оргахим-Резинс“ АД са установени извършени строителни изкопни работи, свързани с промяна на съществуващото трасе и коти на отпадъчните води, постъпващи в станцията от „Оргахим“ АД. Действията касаят реконструкция на част от съществуващата техническа инфраструктура (монтаж на изцяло нови конструктивни елементи от канализационната мрежа, промяна на коти и отклонение от съществуващи трасета), която е част от площадковата канализация, намираща се непосредствено пред съществуващата ПСОВ на производствената площадка на „Оргахим Резинс“ АД. Това не кореспондира с внесеното инвестиционно предложение от възложителя „Оргахим Резинс“ АД през ноември 2023 г.  

В резултат на комплексната проверка ще бъдат съставени два акта за констатирани нарушения - на „Оргахим-Резинс“ АД за неуведомямане на контролния орган РИОСВ-Русе за извършената реконструкция и на „Оргахим“ АД за невярна отчетност на отпадъка, образуван при процеса на дестилация на замърсен разтворител, използван в производството на акрилатен грунд.

         В заключение Николова информира, че е издала нова заповед за удължаване на срока на проверката с месец, като изрази надежда, че двете дружества ще реализират намеренията си за разделяне на общата площадкова канализация и изграждане/реконструкция на пречиствателни съоръжения. От страна на ВиК оператора също са предприети мерки по отношение на честотата на препомпване на отпадъчните води от помпената станция към ГПСОВ, с цел предотвратяване разпространението на миризми.

В Западна промишлена зона функционират над 100 обекта, които заустват отпадъчните си води в канализационен колектор „Трети март“, експлоатиран от ВиК оператора. От март 2023 г. колекторът е присъединен към Градска пречиствателна станция за отпадъчни води - Русе. Контролът на заустващите предприятия е от съществено значение за правилното функциониране на пречиствателната станция на Русе. Наличието на химически продукти в отпадъчните води на заустващите предприятия може да възпрепяства трайно нормалната й експлоатация и да се създадат препоставки за замърсяване на водоприемник - река Дунав.   

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha