Четвъртък, 29 Август 2024

Рехабилитация на пътища, нови водопроводи, саниране на сгради се извършват в Беленско

Рехабилитация на пътища, нови водопроводи, саниране на сгради се извършват в Беленско
Публикация   14 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     442

Новият Експо Център „Уста Колю Фичето”, той се предвижда да бъде открит на 23 август заедно с реставрирания мост. З

    Най-късно тази есен се очаква да започне изграждането на нов водопровод в село Босилковци, това стана ясно от среща на областния управител на Русе Драгомир Драганов и неговия заместник Георги Георгиев с кмета на Бяла Димитър Славов и председателя на тамошния Общински съвет Мариан Антонов. За целта вече е подписан договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, като стойността на проекта е за около 1.2 милиона лева. По думите на Славов инвестицията е наложителна, защото настоящият водопровод е напълно амортизиран. „Сега в Босилковци се наблюдават между 85% и 90% водозагуби, което е огромно количество вода и на практика означава, че водопроводната система не работи в селото“, коментира кметът на Бяла. Предстои и стартирането на още два големи инфраструктурни проекта на обща стойност приблизително 7.5 милиона лева. Става дума за цялостна рехабилитация на пътя между Стърмен и Ботров и между Ботров и Брестовица. Общата дължина на двата участъка е около 10 километра. Същевременно се предвижда и изпълнението на дейности за подобряване на енергийната ефективност на сградата на Общинската администрация в Бяла. 100% от необходимите средства за изпълнение на заложените мащабни инфраструктурни проекта са осигурени от републиканския бюджет.

   По време на посещението си Драганов заедно с екип от Областната администрация и кмета Димитър Славов направиха инспекция на част от инфраструктурните проекти, по които се работи и в момента. Предстои завършване на ремонта на пътя в отсечките между Бистренци и Дряновец и Дряновец – Копривец. Освен пълна пътна рехабилитация между населените места, се работи и за подобряване и на инфраструктурата в самите села. Правят се нови тротоари, подменя се и уличната настилка. Посочените ремонтни дейности са за близо 12 милиона лева с ДДС, като финансирането е осигурено отново от държавния бюджет. За още 3.5 милиона лева ремонтират главните улици в Ботров, Стърмен и Копривец, както и участък от около 1.2 км., свързващ град Бяла с Беленската гора. Тези средства са осигурени по Програмата за развитие на селските райони.

   Колкото до новият Експо Център „Уста Колю Фичето”, той се предвижда да бъде открит на 23 август заедно с реставрирания мост. За официалната церемония по откриването ще бъде поканена и Русенската филхармония. На следващата вечер – 24 август отново ще има богата културна програма. Очаква се и извършване на оглед от държавна приемателна комисия.

   В края на посещението си в Бяла Драгомир Драганов и екипът му посетиха Историческия музей в града. Там те разговаряха с директора на културната институция Иво Жейнов и се ангажираха да съдействат за дигитализирането на част от архивните документи, както и да подпомогнат реализирането на повече европейски проекти в културната сфера.

   За ползотворната съвместна дейност при изпълнението на държавната политика и развитието на местната общност Димитър Славов беше удостоен с грамота от областния управител.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha