Четвъртък, 29 Август 2024

Община Русе подпомага финансово подготовката на четиримата русенски спортисти за предстоящите олимпийски игри

Община Русе подпомага финансово подготовката на четиримата русенски спортисти за предстоящите олимпийски игри
Публикация   11 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     695

   Биляна Дудова, Юлияна Янева, Радослав Росенов и Християн Стоянов са спортистите, които ще представят Русе на предстоящите олимпийски и параолимпийски игри в Париж. С решение на Постоянната комисия по младежта и спорта Община Русе е увеличила финансовата подкрепа за подготовката на атлетите. Квотите за участие в най-големия спортен форум бяха обсъдени на среща с кмета Пенчо Милков и представители на спортните клубове, в които тренират състезателите.

   „Този забележителен успех не е просто личен триумф за спортистите, но и огромно постижение за Русе. Той е доказателство за това, че упоритостта, целеустремеността и всеотдайността могат да доведат до покоряване на най-високите върхове в спорта“, заяви кметът. Той изказа специални благодарности на председателя на Спортен клуб по борба „Юнак – Локомотив“ Валентин Ангелов, председателя на Спортен лекоатлетически клуб „Дунав“ Евгени Игнатов и на представителя на Управителния съвет на Боксов клуб „Русе“ Иван Димитров за подготовката на атлетите.

   Състезателката на СК по борба „Юнак-Локомотив“ Биляна Дудова завоюва олимпийска квота за българските национали по борба, след като спечели с 3:0 срещу французойката Амелин Дуаре на квалификационния турнир в Баку, Азербайджан, в категория до 62 кг.

Още една представителка на спортния клуб - Юлияна Янева, заслужи мястото си на Олимпийските игри в Париж в категория до 76 кг, след като се наложи с 4:1 технически точки над представителката на Монголия Даванасан Енх Амар на олимпийската квалификация в Истанбул.

   Радослав Росенов е първият русенски боксьор, който ще се състезава на Олимпийски игри. 20-годишният атлет извоюва мястото си, след като спечели квота от квалификацията в Банкок, Тайланд. Европейският вицешампион от Белград изигра страхотен мач и победи в категория до 63.5 кг друг сребърен медалист от Сърбия – Александру Параскив (Молдова). Така той стана петият български боксьор, който ще участва в най-големия спортен форум.

   Лекоатлетът на СЛАК „Дунав“ Християн Стоянов, състезаващ се в клас „Т46“, спечели сребърен медал в бягането на 1500 м на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Кобе, Япония. Той спря хронометрите на 3:49,54 минути, което е нов европейски рекорд.

   На срещата присъства и директорът на ОП „Спортни имоти“ Лачезар Иванов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още