ДПС изключи Ализан Яхова и още 16 депутати от парламентарната си група

ДПС изключи Ализан Яхова и още 16 депутати от парламентарната си група
Публикация   11 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     550

„Този акт не е легитимен, той не е съобразен с устава на ДПС, приет е под натиск, под страх”, заяви съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров

   ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група. Зам.-председателят на НС Росица Кирова прочете протокол от заседание на народните представители от ПГ на Движението, провело се в четвъртък сутринта. Първа точка в дневния ред била промяна в състава на парламентарната група.

Така 25-има депутати от ПГ на ДПС са гласували за изключването на Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Джевдет Чакъров, Едис Даудов, Ердуан Мехмед, Ешереф Ешереф, Левен Мемиш, Марио Рангелов, Мехмед Салим, Павлин Кръстев, Севим Али,Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Фабибе Расим, Хайри Садъков и Юсеин Вейселов. Няма гласували против, нито въздържали се. 

   Миналата седмица бяха изключени и Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов, а в края на юни - и Айсел Руфад.

   „Този акт не е легитимен, той не е съобразен с устава на ДПС, приет е под натиск, под страх”, заяви съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров. „Ще подготвим сериозна позиция след задълбочен анализ и консултация с юристи", каза Чакъров. И допълни, че е „имало заплахи към всеки един от нас". 

   „Тези колеги на практика се самоизключиха. Направиха си и фракция „ДПС 17", коментира в кулоарите на парламента председателят на партия Делян Пеевски.

   Росица Кирова уточни, че случващото се променя подредбата на парламентарните групи по численост.

   „Президентът следва да се съобрази с численността на ДПС към момента на връчване на мандатите. Ако втората папка бъде дадена днес, то тогава втората по численост вече е ПП-ДБ след изключването на общо 20-има депутати от парламентарната група", каза конституционалистът Орлин КолевКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha