Швейцарскидухов оркестър от Алтщетен гостува на Русенската опера и фестивала ,,Сцена под звездите“

Швейцарскидухов оркестър от Алтщетен гостува на Русенската опера и фестивала ,,Сцена под звездите“
Публикация   11 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     414

   Държавна опера-Русе кани своята публика, гражданите и гостите на Русена безплатното своесъбитие, организирано съвместно с Духовия ансамбъл от Алтщетен,Швейцария,известен също като Stadtmusik Altstätten.

   Впечатляващ концерт на един от най-добрите аматьорски швейцарски духови оркестри щесе състои на 13 юли от 20:30 часа на площада пред Операта в Русе. Концертът е своеобразен подарък от ансамбъла и неговия диригент Маестро Бенямин Цвик – един от специализантите по оркестрово дирижиране, участник в ежегодните диригентски курсове, организирани от Държавна опера-Русе.

  Големият оркестър, съставен от 65 музиканти гостува на Русе и Русенската опера и участва във втория концерт на фестивала „Сцена под звездите“.В този концерт те ще изпълнят произведения от различни стилове, включително и специално подбрана българска музика.

   На следващия ден, 14 юли от 18 часаДуховият оркестър от Алтщетенще дефилира по ул. Александровка от Халите до Регионалния исторически музей, демонстрирайки най-доброто от вековните швейцарски традиции в парадните музикални събития.Оркестърът, основан през 1876 година, е известен със своята дългогодишна традиция и специални униформи в черно, жълто и червено – цветовете на историческото градче Алтщетен в кантон Санкт Гален.

   Бенямин Цвик, диригент на оркестъра, споделя: „Обичам да работя с нови композиции и вълнуваща музика. Миналата година за първи път имах възможност да работя интензивно с българска музика и бях силно впечатлен от нейните странни метри, сила и интензивност. Особено ме вдъхнови музиката на композитора Марин Големинов, както и творбите на други големи български композитори като Любомир Пипков, Петко Стайнов и Никола Атанасов.“

  Една от ключовите пиеси, която ще бъде изпълнена в Русе, е „Нестинарско хоро“ на Марин Големинов – произведение, което вече е представено с голям успех в Швейцария. „Тази пиеса ще изпълним и в Русе, защото оркестърът наистина я харесва“, казва Цвик.

   В програмата на концерта ще бъде включена и пиесата „Extreme Make-Over“ от Йохан де Мей,която интерпретира теми от великия композитор Пьотр Илич Чайковски, включително пасажи и алюзии към Andante Cantabile, „Увертюра 1812“, симфоничната поема „Ромео и Жулиета“ и Четвъртата симфония. В композицията има и цитати от „Пролетно тайнство“ на Стравински, както и други скрити теми и мотиви.Цвик споделя, че за него като диригент е вълнуващо предизвикателство да работи с разнообразните тонални цветове на симфоничния духов оркестър и да открива нови измерения в познатия репертоар. Гост-солист на концерта ще бъде мецосопраното Глория ПенчеваЗаповядайте на този уникален музикален празник и станете част от културния обмен между Швейцария и България!Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha