В България имаме един виц, който звучи горе-долу по следния начин: "Скъпа, няма ли да влизаш в морето? Е, защо да влизам, не ми се пикае." Като оставим шегата настрана, истината е, че в света има два вида хора: едни, които пикаят в морето, и други, които не го правят. И нека си го признаем, на повечето от нас им се е случвало поне веднъж.

   Много по-лесно е, отколкото да ходим до най-близката обществена тоалетна, особено когато вече сме целите с пясък. Въпреки това, уринирането в морето в една популярна испанска дестинация скоро може да доведе до огромна глоба. Това е така, защото Марбея предприема мерки срещу плажуващите, които се облекчават както на брега (да някои го правят), така и във водата, в желанието си да запази чистотата на морето, отбелязва Time Out.

   Над 25 различни плажа в община Малага скоро може да ни таксуват колосалните 750 евро, ако ни хванат да пишкаме във водата. Въпреки че глобата е одобрена от градския съвет на Марбея, тя няма да стане закон, докато не премине обществено обсъждане.

Снимка 673939

Източник: iStock

Според новите правила публичното уриниране е наречено "нарушение на хигиенните и санитарните норми". Не е ясно как спасителите ще идентифицират виновниците, че пишкат в морето, но ако не искаме да рискуваме глоба, по-добре да стискаме.

   Преди това глобите за подобни действия бяха около 300 евро, така че се забелязва значително увеличение. Коста дел Сол пък въведе ограничения за влизане на кучета в морето, игра с топка във водата, поставяне на чадър без разрешение и силна музика на плажа.

Снимка 673938

Източник: iStock

   Това е само част от огромните усилия, полагани от Испания за ограничаване на потенциалните щети от големия брой туристи. Подобна глоба от 750 евро влезе в сила преди две години в галисийския град Виго, припомня Guardian.