Четвъртък, 29 Август 2024

Депутати от ГЕРБ искат пълна забрана на бездимни цигари и вейпове за деца, досега такава липсвала

Депутати от ГЕРБ искат пълна забрана на бездимни цигари и вейпове за деца, досега такава липсвала
Публикация   10 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     658

В повечето случаи продукти като IQOS, вейпове със и без никотин, дъвки и други стават причина за поява на леки до тежки заболявания.

   Бездимните и нагреваемите тютюневи изделия, както и такива, различни от тютюневите, да бъдат напълно забранени за употреба от деца под 18 години. Това предлагат депутати от ГЕРБ с внесени промени в Закона за закрила на детето. Като от мотивите им се разбира, че такава пълна забрана досега не е имало. Измененията са предложени от Костадин Ангелов, Деница Сачева и Лъчезар Иванов.

   В мотивите се посочва, че голяма част от този тип изделия са с неясен произход, като липсата на забрана за употребата и продажбата им била достатъчна да се предлагат нови продукти с неясна субстанция.

   "Непопадайки в кръга на тютюневите и свързани с тях изделия, продукти като IQOS, вейпове със и без никотин, дъвки и други, остават извън действащата нормативна разпоредба", посочват вносителите и допълват, че в повечето случаи те стават причина за поява на леки до тежки заболявания.

   В Закона за здравето, последно променян през 2012 г., липсва легална дефиниция и обяснение на понятието тютюнопушене. Нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари не горят, а се нагряват. В началото на годината отменена глоба  за пушенехна такива изделия в бар предизвика дебат има ли вратичка в закона. Като тогава от компанията, производител на IQOS "Филип Морис", заявиха, че съдът тълкува Закона за здравето, който не забранява изрично употребата на бездимни цигари в заведения от закрит тип.

  В края на април, малко преди да бъде разпуснато 49-ото Народно събрание, депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България"эпредложиха забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да обхване наргилетата и всякакви изделия за пушене, включително различни от тютюневите, както и да бъде въведена такава дефиниция. За окончателното приемане на текстовете не стигна време.

   Сега депутатите от ГЕРБ цитират доклад на Световната здравна организация, в който се посочва, че тези, които употребяват нагреваеми тютюневи изделия, са изложени на действието на токсични емисии, като това важи и за околните.

   "Всеки един продукт, наподобяващ изделие за пушене, различно от тютюнево изделие, независимо от състава му и начина на консумиране, вгражда в децата положителна нагласа към тези изделия", се казва още в мотивите.

   Проверка показва, че за да отвориш сайта на IQOS, се изисква да въведеш рождената си дата (бел.ред. - това не означава, че потребителят не може да излъже), като се посочва, че той е предназначен само за пълнолетни потребители на тютюневи и свързани с тях изделия, намиращи се на територията на България. В сайтове, в които се продават вейпове, също е обозначено, че продуктите са за хора над 18 години, в други обаче подобно обозначение липсва.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha