Неделя, 6 Октомври 2024

Христо Иванов: Чудовищното дете на пленената държава искаше да изяде всичко, опитват да го спрат

Христо Иванов: Чудовищното дете на пленената държава искаше да изяде всичко, опитват да го спрат
Публикация   07 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     302

   Като разрив разчете ситуацията в ДПС оттеглилият се от активната политика бивш лидер на "Да, България" Христо Иванов. Той даде интервю за Би Ти Ви по повод четвъртата година от акцията му пред резиденцията на почетния председател на ДСБ Ахмед Доган в парка "Росенец" край Бургас, която показа как държавни институции разпъват чадър над партийния лидер.

"Тази развръзка е кодирана. Чудовищното дете на пленената държава се опита да вземе кормилото и да изяде всичко. Виждаме опити той да бъде спрян. Това е логиката - когато има преяждане с власт, тя води до още повече (апетит)...Преяждане след преяждане заплаши системата и стожерите на прехода се изплашиха, че се отива твърде далеч", каза Иванов.

   Според Христо Иванов публикуването на многословна молба от Пеевски днес следобед издава паника и безсилие, нехарактерни за него. "Очевидно е, че нещата са стигнали до точка на пречупване", каза той.

   Попитан за заявката на крилото на Джевдет Чакъров в ДПС за съставяне на кабинет с втория мандат, Иванов отбеляза, че ключово за разбирането на този процес е времето - кой има нужда от време и за какво. "Планът на Пеевски беше да укрепи позициите си в партията, защото не получи цялата власт в нея. Имаше нужда от изпълнителната власт под свой контрол, за да презареди своето влияние в съдебната власт, регулаторите и службите и да упражнява икономически натиск върху медиите", коментира Христо Иванов.

   "Целта на Пеевски беше да заграби цялата власт за сметка на ГЕРБ и Борисов се изплаши -щеше да попадне в ролята на Денков да се оправдава, а Пеевски да консумира власт. Когато Пеевски видя, че се проваля, поиска да се мине към бързи избори, за да запази контрола си върху МВР, службите и съдебната власт. А на хората срещу него им трябва време, за да си върнат те позициите", продължи с анализа си той.

   По думите му основният въпрос е "как ние гражданите да използваме този момент. Не да се затваряме в измислени морални избори между по-малкото зло, а да върнем процеса на завладяване и корумпиране на властта назад и да опитаме да обърнем тенденцията".

   Иванов вижда изход от кризата в постигането на евентуално съгласие за провеждане на реформите, които "Демократична България - Продължаваме промяната" записаха в меморандума от февруари - нов закон за съдебната власт, демократичен избор на Висш съдебен съвет и главен прокурор и прозрачно обновление на регулаторите. "Необходимо е в този парламент да се провери има ли готовност за мнозинство за премахване на модела Пеевски. Ако има шанс реформите да се случат, да се сформира правителство анти Пеевски, ние нямаме право да не опитаме, каза той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha