Националният скаутски лагер за вълчета събра над 150 деца от България

Националният скаутски лагер за вълчета събра над 150 деца
от България
Публикация   07 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     630

Децата, участващи в лагера, ще се насладят на пет дни, изпълнени с разнообразни игри, занимания и обучения.

  Повече от 150 деца от цялата страна участват в Националния скаутски лагер за вълчета – „Вековният бряст“, организиран от русенския скаутски клуб „Приста скаут“, част от Организацията на българските скаути /ОБС/. По-рано днес областният управител Драгомир Драганов се срещна с децата и ги поздрави за включването им в подобна инициатива. „Играйте, забавлявайте се, научете нови неща и създайте още много приятелства“, каза Драганов. Той сподели още, че скаутството учи на принципи и изгражда лидери. Според него подобни инициативи са особено необходими в днешно време, когато децата ни са постоянно на екраните на електронните устройства. „Много съм радостен, че нашата област посреща подобно събитие. Вярвам, че тези от Вас, които не са от Русе ще си тръгнат оттук с много хубави спомени“, допълни областният управител. Драганов обеща да съдейства в региона да се проведат отново подобни лагери.

   Лагерът събира деца между 7 и 11 години и той се провежда в района на село Нисово. В инициативата, която ще продължи до тази сряда участват членове на Организация на българските скаути, които искат да се потопят в света на приключенията, приятелството и скаутските ценности. Сред тях има деца както от Русе, така и от София, Шумен и Варна. През днешния ден дори имаше и гости от северната ни съседка – Румъния.  

   Децата, участващи в лагера, ще се насладят на пет дни, изпълнени с разнообразни игри, занимания и обучения. Те ще се учат на работа в екип, ориентиране в природата, оцеляване, традиционни български занаяти, риболов, гребане и други полезни умения. Малчуганите ще имат възможност да придобият самостоятелност, далеч от своите родители и да се изправят срещу предизвикателствата на лагерния живот.

   Вечерта край огъня ще се разказват истории, ще се пеят песни и ще се създават незабравими моменти под звездите. Децата ще се запознаят с нови приятели от цялата страна и ще изградят ценни спомени, които ще останат с тях завинаги.

   Организация на българските скаути (ОБС) е неправителствена организация, чиято мисия е да подпомага младите хора в тяхното личностно развитие, като им помага да станат отговорни граждани, подготвени за живота. ОБС е член на Световната организация на скаутите (WOSM) и обединява над 2000 скаути в цяла България.

   Припомняме, че Скаутски клуб „Приста скаут“ град Русе е основан през 2010 г. и е част от ОБС. Клубът организира редовни дейности за деца от всички възрасти, включително скаутски игри, походи, обучения, лагери и други. От днес клубен водач на „Приста скаут“ официално е Теодора Рибарова-Гиндянова, която заменя на поста о.з. подполковник Теодор Пеев, който обаче ще продължи да е част от клуба и както и досега да помага по всякакъв начин. Определено най-голямо вълнение сред децата предизвика моментът, когато близо 100 деца получиха кръщелно свидетелство за синове и дъщери на река Дунав. Ритуалното изкъпване с вода от Дунав бе извършено на борда на кораба „Русчук“ от о.з. подполковник Теодор Пеев. „Приста Скаут“ е и единственият морски скаутски клуб в страната.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още