Неделя, 6 Октомври 2024

След срещата с Доган: ДПС ще положи всички усилия за съставяне на правителство

След срещата с Доган: ДПС ще положи всички усилия за съставяне на правителство
Публикация   07 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     215

"Връщане назад няма", обяви съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров

   "Връщане назад няма", обяви в събота съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров след продължилата близо два часа среща в сарая в "Росенец" между Ахмед Доган и депутатите, които му останаха верни. С тези думи Чакъров даде знак, че ще има промени в движението, които ще засегнат ролята на Делян Пеевски.

   "Видно е, че има натрупано напрежение. ДПС не функционира нормално, не функционират колективните органи. Връщане назад няма и занапред трябва да се възстанови нормалността", коментира Чакъров след срещата.

  Той каза, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган готви обръщение към партийния актив.

   По думите на Чакъров на срещата е обсъдено задълбочено натрупаното напрежение след отстраняването на трима депутати от групата на ДПС и разкола при гласуването за кабинет на ГЕРБ в сряда.

   Според него трябва да се положат всички възможни усилия за съставяне на правителство. Ако групата на ДПС запази своя брой, вторият мандат трябва да отиде при нея.

"Отиването на нови избори не е най-доброто решение. Виждаме какво става с плана за възстановяване и устойчивост. Виждаме какво става с европейските програми. Има какво да направим“, каза той.

   Чакъров каза, че присъстващите на срещата днес са посочили, че с удоволствие и гордост са съобразили с предложението на Ахмед Доган относно гласуването за правителство. В същото време той отбеляза, че в предложения кабинет е имало добри кандидатури за министри, които са били професионалисти.

   Твърденията, че утре се очаква и среща с членове на ДПС, които подкрепят Делян Пеевски бяха отхвърлени от Рамадан Аталай.

"Това са манипулации мога да ви кажа това са манипулации, не вярвам след като вече е решено, че връщане назад няма, да има други срещи”, каза той.

   "Всички заедно за ДПС, връщане назад няма", написа в профила си в социалната мрежа Джейхан Ибрямов. Той бе изключен от ДПС през седмицата, а снощи публикува във Фейсбук своя снимка с Ахмед Доган с надпис, че който мисли, че Доган е минало, значи няма бъдеще в ДПС.

   Послание в този смисъл бе публикувано от Делян Пеевски преди седмица.

  Според неофициална информация на медии при Доган са дошли 17-те депутатите, спазили препоръката му да гласуват против правителство.

Младежкото ДПС се строи зад Доган

Младежката организация на ДПС обяви, че категорично застава зад почетния председател на партията Ахмед Доган и призовава за “разум, сплотеност и единство“.

“Закърмени и отгледани с каузата на ДПС, за нас е тежко да виждаме как ценностите на партията ни са поставени на карта. Няма да се поддадем на опитите за раздор и зрелища“, твърди младежката организация на партия в официалната си фейсбук страница.

В нея се цитира и изявление на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че “каузата на ДПС е твърде голяма, за да си позволим лукса да се борим помежду си и да спъваме развитието на младите хора да живеят по-свободни в един по-добър свят, който те имат куража да изградят за себе си".

   В последните дни ставаме свидетели на чертаене на разделителни линии, вместо призиви за единство и заедност. Това са тревожни събития за Движението за права и свободи“, се допълва в позицията на Младежкото ДПС.

           Писмото до сарая

   Преди два дни 17-те верни на Доган депутати са изпратили отворено писмо до Доган, с което изразяват подкрепата си за него и споделят, че “в момента се извършва манипулация и дезинформация към структурите на партията чрез шаблонни декларации, съдържащи несъстоятелни внушения”.

   “Ние сме за единство и заедност на ДПС под ръководството на д-р Ахмед Доган – почетен председател на ДПС”, пише в писмото, цитирано от сайта "Епицентър".

След това Доган ги е поканил разговор, на който ще присъстват още бившите депутати Рушен Риза, Кадир Кадир и други приближени на почетния председател активисти на ДПС.

"С д-р Ахмед Доган сме в ежедневна комуникация. Той се намира в страхотна форма и следи политическите процеси в България, Европа и света. Доган има много ясна представа в каква политическа криза в момента е демокрацията в страната”, коментира депутатът от ДПС Валентин Тончев, който е единственият етнически българин в парламентарната група на партията, спазил повелята на почетния лидер да гласува “против“ кабинета на ГЕРБ

Според него “д-р Доган разполага с критично мислене и визия за развитието на България и може да ни бъде полезен в този критичен момент”

“Затова го призовахме да вземе отношение за случващото се, както в нашата партия, така и в България. И ще видите, че той скоро ще вземе отношение“, коментира Тончев.

На срещата с Доган не бяха поканени действащият председател Делян Пеевски останалите депутати, които подкрепиха проектокабинета “Желязков“, нито неговите заместници.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha