Събота, 5 Октомври 2024

Франция принуди Роналдо да каже "сбогом" на европейските първенства

Франция принуди Роналдо да каже
Публикация   06 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     126

   Световният вицешампион Франция сложи край на участието на Португалия на Евро 2024, след като спечели с 5:3 след дузпи (0:0 след прод.) в 1/4-финала в Хамбург. Следващия съперник на "петлите" ще бъде Испания, а мачът, който ще определи единия финалист, ще се играе във вторник в Мюнхен.

   Португалците направиха само един пропуск при дузпите - влезлият със свежи сили в 105-ата мин. Жоао Феликс улучи десния страничен стълб. Това обаче се оказа решаващо за загубата. А тя пък означаваше и край на участието на Кристиано Роналдо на европейски първенства. Още в началото на турнира суперзвездата обяви, че повече няма да играе на континентален шампионат след 6-ото си поредно участие. Той обаче така и не успя да стане първият футболист в историята, който бележи на 6 първенства на Европа, като и днес нямаше шанс в някои ситуации. В други пък личеше, че на 39 години вече е загубил част от класата си.

   Редовното време и продълженията в Хамбург бяха подчинени на тактическото надхитряне между селекционерите и предпазливостта. Първите по-сериозни положения се случиха между 61-ата и 63-ата мин. пред френската врата, където Майк Менян спаси удари на Бруно Фернандеш, Витиня и Кристиано Роналдо. За французите пък Рандал Коло Муани и Едуардо Камавинга не успяха да улучат вратата от чисти ситуации. Отделно вратарят Диего Коща спаси удари на Н'Голо Канте и Килиан Мбапе. Последният бе сменен в 105-ата мин., след като малко преди това бе ударен с топка в счупения нос и отново усети болки.

   За Франция предстои пето участие на 1/2-финал на европейско първенство. До момента "петлите" са печелили два пъти титлата (1984, 2000), а веднъж са били вицешампиони (2016). Днешната победа е като малък реванш за въпросния финал през 2016 г., когато Португалия спечели на "Стад де Франс". Франция има и един загубен 1/2-финал - през 1996 г. от Чехия.

      

Тагове : Франция , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha