Понеделник, 8 Юли 2024

Очаквано: Ализан Яхова застана зад д-р Ахмед Доган

Очаквано: Ализан Яхова застана зад д-р Ахмед Доган
Публикация   05 Юли, 2024   /     Свободна Европа   /     386

Снимка: Евродепутатът Илхан Кичук бе домакин на представители от побратимените общини Ветово и Истанбулската Авджълар

    След изборите Пеевски непрестанно повтаряше, че ДПС ще подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ. В сряда обаче един от току що низвергнатите кадри на движението - дългогодишният депутат Рамадан Аталай, пръв заговори публично за разрив между Пеевски и почетния лидер на партията Ахмед Доган. И каза, че Доган е наредил на депутатите си да не подкрепят проектокабинета "Желязков".

   Ализан Яхова е друг висш държавен кадър, който предпочете да изпълни поръчението на Доган за неподкрепа на кабинета "Желязков". Тя е депутатка от ДПС от 19-- ти МИР Русе в последните четири парламента, а преди това кариерата ѝ се развива успешно в Държавен фонд "Земеделие".

   Земеделието е ресор, към който движението на Доган винаги е проявявало интерес, включително и чрез кадруване в структурите, които разпределят европейското финансиране.

  Яхова последователно преминава през постовете на директор на областната дирекция на фонда в родния ѝ град Русе, главен икономист, зам.-директор и накрая директор на фонда.

  Предпоследното стъпало в йерархията на ДФ "Земеделие" тя изкачва през 2005 г. при кабинета "Станишев". Ресорът ѝ е "Държавни помощи". През 2007 г. Яхова временно пое функциите на директор след оставката на Асен Друмев, подадена заради разследване за злоупотреби.

   Впоследствие фондът беше оглавен от Димитър Тадаръков, който на свой ред подаде оставка през 2008 г. след скандала със спрените пари по три мерки на програмата САПАРД. Повод за тогавашната санкция бяха разкритията за източването на програмата, за което в Германия бяха осъдени двама души, а в България- никой.

   През 2009 г. Яхова вече беше назначена за титулярен директор на ДФ "Земеделие". Тогава стана ясно, че е била предпочетена пред настоящата депутатка, бивша евродепутатка и бивша зам.-министърка на регионалното развитие от ДПС Искра Михайлова.

Тагове : Ализан , Доган ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha