Разривът между Доган и Пеевски може да е опасен за България

Разривът между Доган и Пеевски може да е опасен за България
Публикация   04 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     282

Кънчо Стойчев: В България имаме достатъчно разделителни линии и да имаме и етическо разделение ще ни дойде твърде много

   Разцеплението и този открит конфликт между Ахмед Доган и Делян Пеевски е качествено ново положение в българската политика, което може да бъде опасно за държавата.

   Това коментираха в ефира на Euronews Primetime политическият анализатор Борис Станимиров и социологът Кънчо Стойчев.

   Според Станимиров коренът на разделението в ДПС е безкрайният апетит на Пеевски за власт и контрол.

   „Беше му показано, още когато се кандидатира за председател, че няма да му дадат цялата партия. Смятам, че Пеевски пресоли манджата много сериозно и практически счупи цялата конструкция, на която разчиташе, с което позволи, между другото, на Борисов, когато успя да подлъжи за тези избори, които минаха, да се освободи от неговата мъртва хватка“, смята политическият анализатор.

   По неговите думи срещата между турския посланик и двамата съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, показва допълнителна динамика в партията.

   „Със сигурност тук няма да става въпрос за краткотрайна битка, с която ще изключат един-двама и нещата ще утихнат. Тук става въпрос за много дълбоко провокиране в сърцето на етноса на тази партия като политическо тяло“, каза Станимиров.

   „Историческият опит показва, че когато партия на етическа основа се разцепи, обикновено едната част се радикализира. Започва вътрешна борба и за да може да изпъкне едната част, да вземе надмощие, това води до радикализация, което във всички случаи води до много неприятни и много опасни последици. Може би има хора, които поради някакви причини се радват на едно разцепление на ДПС. Аз не съм сред тези хора“, подчерта Кънчо Стойчев.

   „Нямаме достатъчно информация за естеството и дълбочината на конфликта, но всичко, което виждаме на повърхността, сочи за сериозен дълбок конфликт, а не не просто за отлюспване на един или два души“, отбеляза той.

   По думите на социолога в България имаме достатъчно разделителни линии и да имаме и етическо разделение ще ни дойде твърде много.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още