Димитър Аврамов: Хората, които подкрепят ДПС, не трябва да бъдат подценявани. Те не са машини за гласуване

Димитър Аврамов: Хората, които подкрепят ДПС, не трябва да бъдат подценявани. Те не са машини за гласуване
Публикация   03 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     291

"ДПС е партия, в която много неявни са процесите, случващи се в редиците й", смята Боряна Димитрова

„Вчера за първи път след изборите имахме ясна политическа заявка, и то при връчването на мандата при президента. Имаме заявка кой ще бъде министър-председател и какъв кабинет се предлага. Почти три седмици ние не чухме нито една ясна политическа заявка“. Това коментира в предаването „Лице в лице“ Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

„Имаше мъгливи изказвания – кой ще подкрепи, кой няма да подкрепи, с кой мандат. Всички партии, които нямат възможност да сформират правителство, геройски заявиха, че ще вземат третия мандат. Единствената партия, която има ресурсите и е победител, беше много уклончива до последния момент“, отбеляза още тя.

„Струва ми се ненормално, че вече трета-четвърта година сме медийни анализатори на политическия живот, както и силното абдикиране на политиците, които да обяснят какво правят и какви ангажименти поемат“, коментира Боряна Димитрова.

   „Добре, че вчера вече имахме ясно политическо действие. Шансовете да имаме кабинет според мен все пак са по-големи от тези да нямаме – въпреки всички неизвестности, които крие утрешният ден“, посочи още тя.

   „Както разбрахме правителство на „Величие“ не може да има, защото не е ясно кое е „Величие“ – кое от двете е и колко е величествено. Но е възможен величествен провал.  ГЕРБ и ДПС  са малцинство и им се налага по втория начин – казано по български, да си осигуряват подкрепата, или да са в режим на постоянни обвинения към тези, които не ги подкрепят“, коментира социологът Димитър Аврамов.

   „Аз смятам, че е добре за страната ГЕРБ да поемат отговорност за правителството и да видим то какво ще постигне. Всеки разговор за следващи избори, за следваща криза – създава лош публичен климат.

  ГЕРБ е партия построена върху култа към личността на Борисов, заяви в интервю за бТВ политологът Димитър Аврамов.

   Според него, утре - при гласуването на предложения от ГЕРБ състав на правителство, е възможен "величествен провал" с или без "Величие". 

   "Само ГЕРБ и ДПС се харесват в малцинство, налага им се по втория начин да си осигуряват подкрепата: в режим на постоянни обвинения към тези, които не ги подкрепят. С или без “Величие”, ако има правителство, ще се случи по величествено грозен начин", прогнозира той.

   "Политическата криза е заради състоянието на грозни нападки, липса на доверие и политически платформи", каза Аврамов. 

  По думите му е необходима изключително тежка ръка и в двете управляващи партии, подкрепящи правителството. "Говоря за казармена политическа дисциплина", уточни той. 

Аз пожелавам утре правителство да има. Друг е въпросът, че изглежда, че начинът ще бъде величествено грозен – със или без „Величие“, отбеляза още той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha