100 000 тона дрехи и текстил се изхвърлят годишно в България

100 000 тона дрехи и текстил се изхвърлят годишно в България
Публикация   02 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     1090

   Всяка година в ЕС се изхвърлят 5 млн. тона текстил, а в България на боклука отиват 100 хил. тона дрехи и битов текстил, което се равнява, например, на 5 пъти теглото на НДК. Крайният резултатът е, че купуваме близо 15 кг текстил годишно, а изхвърляме 11 кг. Това казва Сирма Желева, изпълнителен директор на Българска асоциация "Кръгов текстил" (БАКТ), в интервю за БТА. 

   Жертви сме на "бързата мода" - данните показват, че обличаме дрехите си едва по 7-8 пъти, обяснява Желязкова. и допълва, че хората често не се замислят за личния си отпечатък. Сега са хит китайските сайтове с евтини стоки. Те обаче са с ниско качество и в повечето случаи не подлежат на контрол от гледна точка на европейските законодателните изисквания за производството им, което крие рискове за здравето на хората, които ги използват. "Не на последно място са и социалните проблеми, тъй като има данни, че условията на труд при производството им са неприемливи. Освен това те влияят много негативно на устойчивите бизнес модели, които Европа насърчава и се опитва да наложи", посочва Желева.

   Но допълва, че расте поколение, което е загрижено за околната среда и се бори с "бързата мода", като вижда алтернатива в дрехите втора употреба.

   Ако изхвърлим непотребните си дрехи и текстил с общите контейнери, те директно отиват на сметището. Там се разлагат с десетилетия, замърсяват почвата и водата, и отделят вредни емисии. 

   Рециклирането на текстил е сложна задача, тъй като повечето дрехи са направени от различни материали. През 2025 г. всяка страна-членка на ЕС, включително България, трябва да разполага със система за разделно събиране на текстил с национално покритие. 

   По данни от ЕС един средностатистическият европеец си е купил между 15 кг и 26 кг текстилни продукти през последните 5 години. Това се развява на повече от емисиите, отделени при пътуването му до работа и обратно за същия период. 

   Само за последните три години компаниите-членове на БАКТ са сортирали и обработили около 100 000 тона текстилни отпадъци. Над 85 на сто от тях са подготвени за повторна употреба или рециклиране, казва Желева.

   Въздействията върху околната среда от производството на текстилни продукти са огромни - парниковите емисии на текстилната индустрия са повече от тези на секторите авиация, железопътен транспорт и доставките по море взети заедно. Това са между 8 и 10 процента от всички емисии на човечеството на година.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha