Понеделник, 1 Юли 2024

Стотици малки и големи русенци и гости на града отбелязаха заедно Деня на река Дунав

Стотици малки и големи русенци и гости на града отбелязаха заедно Деня на река Дунав
Публикация   29 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     269

Рибна борса „Ряхово“ осигури за една от игрите на празника на река Дунав 5 дунавски шарана

Д       Двете събития - „Водни битки – лято 2024“ на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и Детски Арт хепънинг „На брега на Р    реката“ на Сдружение „Дунавско сияние“, събраха стотици русенци и гости на града на кея до самата река.

   Във водните битки се впуснаха 6 отбора, които премериха сили в предизвикателни мокри игри. Всички се забавляваха и си тръгнаха с награди, като победител в отборната надпревара стана отборът с жълтите тениски: Екатерина, Адриана и Александър. На второ място се класираха „Червените“ – Лъчезар, Виктория и Ема, а на почетното трето място остана отборът на розовите тениски: Михаил, Даная и Яна. Всички те получиха подаръчни ваучери от магазини „Яко“.

   Аниматорите от „Веселяците“ задаваха въпроси във викторина, посветена на река Дунав, а правилно отговорилите деца получиха награди от РИОСВ – Русе. Аниматорите от Професионалната гимназия по туризъм също допринесоха за веселото настроение с авторската си игра „Развълнувай реката“ и водната анимация, която представиха. 

Разнообразни работилници посрещнаха посетителите на празника на река Дунав: от Сдружение „Дунавско сияние“ предложиха на децата възможността да рисуват с боички, моливи и флумастри, да работят с природни материали като черупки от дунавски миди, както и да правят рисунки с цветен пясък. От „Дворецът на децата“ показаха магически водни експерименти за всички малчугани.

   Дечица от ДГ „Чучулига“ представиха своя танц „Весели жабчета“, а петокласничката Дария Стефанова от ОУ „Любен Каравелов“ зарадва присъстващите със своето изпълнение на песента „Вода“ на Стунджи и Елица. Ученици от детски балет „Дъга“ към ОУ „Васил Априлов“, с ръководител  Дени Филева, подканиха публиката да танцува и представиха свои танци и зумба.

   Балони за всички малчугани бяха подготвени от „Общински Транспорт Русе“ ЕАД, а служителите на РД ПБЗН – Русе бяха на разположение на любопитните деца, които разбраха колко важен ресурс е водата, особено в пожароопасни ситуации, разгледаха отблизо пожарната кола,  сложиха пожарникарска каска и се снимаха за спомен.

   Рибна борса „Ряхово“ осигури за една от игрите на празника на река Дунав 5 дунавски шарана, които след предизвикателството бяха пуснати живи обратно във водата.

   За публиката неуморните аниматори от „Веселяците“ бяха подготвили много игри с награди, танци и забавления, а всички получиха награди, осигурени от euShipments.com.

   На кея имаше още: работилници за хартиени кораби, лодки, жабки, рибки и шапки, ръководени от аниматорите от Професионалната гимназия по туризъм. Стени за катерене, въжени люлки, атрактивни препятствия бяха подготвили от „Катерица“, а рисунки по лицата правиха доброволци от Италия, Испания, Португалия, Турция, Мароко, Ливан и България, които са в Русе по покана на Общински Младежки дом. 

   Децата се радваха много и на красивите дунавски обитатели, направени в приложните арт работилнички в БЧК, КСУДС и Дворецът на децата от подрастващи в риск, неравностойно социално  положение и бежанци, с които работят доброволците от Сдружение „Дунавско сияние“.

 

Тагове : Ден , Дунав ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още