Понеделник, 1 Юли 2024

29 юни- Национален ден на безопасността на движението по пътищата

29 юни- Национален ден на безопасността на движението по пътищата
Публикация   29 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     256

През изминалата 2023 г. в страната са настъпили 6989 пътнотранспортни произшествия с 525 загинали и 9091 ранени

    Тази година РЗИ - Русе отбелязва Националния ден на безопасността на движението по пътищата със следните събития:

  •    -   на 26.06.2024 г. се проведе инициатива под мотото „Аз познавам правилата за БДП“. Децата от ЧДГ „Вяра, Надежда и Любов“ си припомниха правилата за безопасно движение на пътя с книжка за оцветяване от ДАБДП „В безопасност на пътя“, като всеки един от тях обясняваше правилата по своята картинка. След което учениците от IV клас демонстрираха правилата за движение на специално изградена улица за БДП с тротинетка, количка и пресичане по пешеходна пътека. Нареждаха и пътните знаци- „Стоп“, ,,Забранено за велосипедисти“, ,,Пешеходна пътека“, „Автобусна спирка“, под формата на пъзели.
  •    -   на 25.06.2024 г., се проведе съвместна инициатива с БМЧК и Младежки дом на площад „Свобода“. В нея се включиха ученици от русенски училища, като участваха в демонстрация с „алкоочила“ и паралелно преминаване на трасе с конуси, за да се симулира силното въздействието на алкохола върху възприятията и способността за ориентиране и координация. Акцентира се върху това, че под въздействие на алкохола човек става неспособен да шофира, но също така и да пресича правилно и като цяло да има способност за адекватна преценка за обстановката на пътя.

     РЗИ- Русе провежда и регионално анкетно проучване сред учениците, относно все по- наболялата тема за индивидуалните електрически превозни средства /ел. тротинетки/- познаването и спазването на правилата за безопасно и отговорното им управление.

   Всяка година на 29 юни отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата. Ден, който подчертава темата като глобален здравен проблем, съществен елемент на общественото благосъстояние и стремеж към намаляване смъртността и тежките наранявания при пътни инциденти.

   През изминалата 2023 г. в страната са настъпили 6989 пътнотранспортни произшествия с 525 загинали и 9091 ранени. Две трети от тях са в населени места. От всички смъртни случаи 96 включват пешеходци. Загубили сме 30 деца, а 1329 са ранени. Тази статистика е обезпокоителна и неприемлива. Безопасността на движението по пътищата е отговорност на цялото общество. То може да въздейства за намаляване на пътнотранспортния травматизъм, като развива защитна среда и жизнеутвърждаваща култура за безопасното движение по пътищата. Ангажираме вниманието на родителите и образователната система за формиране на добри поведенчески модели сред децата и младежите и утвърждаване на БДП като ценност. Приемаме концепцията за учене през целия живот като средство за добиване на трайни знания, умения и нагласи за безопасност на пътя. Подчертаваме, че правилното поведение, превърнато в навик, ще подпомогне опазването на децата и израстването им като отговорни граждани.

   Приканваме всеки гражданин като водач, пътник и пешеходец към етичност, уважение, толерантност и спазване на правилата за движение, защото на пътя Животът винаги трябва да бъде с предимство!



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha