Понеделник, 1 Юли 2024

След близо година топане на топката, Румъния най-сетне даде зелена светлина и премахна последното препяствие за ферибота Русе- Гюргево

След близо година топане на топката, Румъния най-сетне даде зелена светлина и премахна последното препяствие за ферибота Русе- Гюргево
Публикация   28 Юни, 2024   /     Румен Николаев   /     438

Реално още неясно колко време ще мине до изграждане на инфраструктурата, осигуряване на персонал и необходимите комуникации за ГКПП

 

  На свое днешно заседание правителството на Румъния прие дългоочакваното от повече от две години решение за откриване на международен КПП Гюргево- Русе. Информацията потвърдиха от областна администрация.

  С днешното решение Одобрява се откриването на международния пропускателен пункт Гюргево /Румъния/ - Русе /Република България/ II, при фериботен режим, в участъка между речен км 490,200 на десния бряг на река Дунав и речен км 489,500 /Островул Моканашул/, за превоз на моторни превозни средства и пътници с ферибот.

   Работното време на международния граничен контролно-пропускателен пункт е с непрекъснат режим на работа от 00,00 ч. до 24,00 ч.

 През международния граничен контролно-пропускателен пункт  движението се ограничава до моторни превозни средства с обща маса до 40 тона.

   Въвеждане на съоръжението в експлоатация ще стане след осигуряване на персонал, помещенията и съоръженията, изисквани от институциите и Национална компания "Управление на пътната инфраструктура" - С.А., които извършват дейности на ГКПП.

Длъжностите, на които се назначават служителите, осъществяващи специфичния контрол на Националната агенция за данъчна администрация, се включват в общия брой длъжности за функционирането на Главна дирекция "Борба с измамите".

    Най-малко 200 тира в денонощие ще могат да бъдат превозвани в една посока. Около 12-15 процента от трафика по Дунав мост ще може да бъде пренасочен по фериботната линия, очаква превозвачът и от митницата. Това ще облекчи значително трафика на Дунав мост, който в момента е изключително засилен заради летните отпуски и аварийния ремонт, започнал преди две седмици.

   Ето и какво се случи година по- рано:

   И операторът- частник на РО-РО терминала от румънска страна е готов да стартира, властите там се назлъндисват

      https://akcent.bg/article/64486

За възобновяването на фериботната връзка се заговори преди 3 години.

 

 

 

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha