Проф. Бобева за доклада: Изцяло сме си виновни за по-високата инфлация

Проф. Бобева за доклада: Изцяло сме си виновни за по-високата инфлация
Публикация   27 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     328

В докладите се посочва, че България има отлични показатели по останалите три критерия

   България няма да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2025 г. Причината – страната ни не отговаря на инфлационния критерий. Това констатират Европейската комисия и Европейската централна банка в доклади, публикувани днес. Посочва се, че България има отлични показатели по останалите три критерия - стабилни публични финанси, стабилност на обменния курс и конвергенция на дългосрочните лихвени проценти.
   
   „Това е уникален конвергентен доклад“, каза в предаването „Лице в лице“ по bTV проф. Даниела Бобева, финансист и бивш премиер. „Първо се публикуваха много късно, обикновено е в края на май и началото на юни. Изведнъж разбрахме от „Политико“ какво има в тях. Как така тези доклади изтичат предварително? Това, че изтича информация не е добре, защото тези доклади се разглеждат не само политически, но и от пазарите“, коментира Бобева. Според нея трябва да се постави въпрос как така служители са дали информация за докладите предварително.
 
   По думите ѝ другото странно нещо е, че двата доклада определят по различен начин инфлацията. „Ние сме си изцяло виновни за по-високата инфлация, защото през последната една година винаги се движим над критерия с по 1%, 2%. Имаше месеци, в които бяхме с 3% над инфлационния критерий. Ние не съумяхме да свалим инфлацията, а тя е вътрешна“, обясни още финансистът.
 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още