Горан Благоев: Митрополит Наум е бил сред фаворитите при първите гласувания

Горан Благоев: Митрополит Наум е бил сред фаворитите при първите гласувания
Публикация   24 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     578

Двама от кандидатите за патриарх са проводници на влиянието на Руската църква .

Светият Синод на Българската православна църква избра тримата кандидати, от които на 30 юни ще бъде избран новият български патриарх.

   Това са Григорий Врачански - с 11 гласа, Гавриил Ловчански - с 9 гласа, и Даниил Видински - с 9 гласа, съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан.

   „Имам възражения по начина, по който на 42 тура излизат тези кандидатури. Явно има прегрупиране на силите. Ако нещата бяха наред, още след 20-ото гласуване можеше да чуем името на първия одобрен. Допускам, че е имало договаряне“.  Това коментира журналистът Горан Благоев - дългогодишен наблюдател на Българската православна църква в "Лице в лице". Благоев цитира вътрешна информация от Синода, ден след като бяха излъчени трима кандидати за престола на покойния патриарх Неофит.

   „По моя вътрешна информация при първите гласувания фаворитите са били други, но не са получили необходимия брой гласове. Това са русенският митрополит Наум, варненският Йоан и американско- австралийският Йосиф. Наум Русенски е може би единственият архиерей, който поддържа много близки връзки не само с цариградския партиарх, но и с румънския, който също е не малък авторитет. Проф. Дилян Николчев посочи, че с избора на Гавриил Ловчански и Даниил Видински е нарушен уставът, защото са им необходими по 10 гласа, а те имат по 9. Има основание да вярваме на проф. Дилян Николчев“, посочи той.

   „Видяхме как Николай сложи свое чедо в Сливенската. Силистренският също е негово чедо. Старозагорският митрополит е в групата на Николай. Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний също е в групата на Николай. Следващият Врачански митрополит също да е в групата и Николай отново ще доминира и налага дневния ред на Синода“, подчерта Горан Благоев.

  „Може би, точно поради нивото на религиозност на българите, а не на действената вяра, ние получаваме това, което заслужаваме. Така, както е и в политиката. Безликите играчи, които напълниха за пореден път парламента, които са ни писнали до втръсване. Същото е в църквата – заслужаваме си го“, допълни журналистът.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha