На българския имотен пазар се забелязва отлив на инвеститори

На българския имотен пазар се забелязва отлив на инвеститори
Публикация   23 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     586

Сериозен проблем за чуждестранните инвеститори определено е липсата на квалифицирана, работна ръка в малките населени места

   През последните години се забелязва засилен интерес от чуждестранни инвеститори в автомобилната индустрията към България и нашия пазар. През последните месеци, обаче, този интерес започва да намалява и това има общо със нестабилната политическа обстановка в държавата ни.

   Това коментира Павел Бандилов, изпълнителен директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ, в предаването "Светът е бизнес"

   Липсата на цели и ясен план за действие по-скоро отблъскват не само избирателите, но и инвеститорите, готови да работят на българския пазар. Друг сериозен проблем за чуждестранните инвеститори определено е липсата на квалифицирана, работна ръка в малките населени места. Бандилов коментира, че имот за предприятие без хора, които да работят в него, няма смисъл да се купува.

   В IT сектора, от друга страна, се забелязва друга полемика. При високи лихвени проценти е по-сложно за работодателите да се развиват. Големите инвестиции, които се правят в бранша през последните години, също дават своя резултат, тъй като се търси бърза възвращаемост. Спазват се трендове и се гледат „под лупа“ конкретни неща, а тези, които не спадат под спектъра на търсенето, се остават на заден план.

   „В реалността нещата се развиват доста по-бавно, от колкото ни се иска. Когато не се случва виждането на инвеститора, пазарът стагнира.“

   Подобни „аномалии“ се забелязват и в крипто пазара. Неяснотата и несигурността около движенията на биткойна, създават притеснения не само в инвеститорите, но и в потребителите. 

   На въпроса как да тълкуваме изказванията на Федералния резерв за лихвите и това товари ли пазара Павел Бандилов каза, че  колкото и по-ликвиден да е пазарът, тази ликвидност се насочва към пазари, които вдигат цената. 

    „Едното понижение на лихвите беше очаквано. Ние го предвидихме в студиото още през януари.“

*Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha