Найджъл Фараж: НАТО и ЕС провокираха войната в Украйна

Найджъл Фараж: НАТО и ЕС провокираха войната в Украйна
Публикация   22 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     579

Популисткият лидер подчерта, че не харесва руския президент Владимир Путин, но му се възхищава

   Разширяването на НАТО и Европейския съюз (ЕС) в Източна Европа е довело до началото на инвазията на Русия в Украйна, заяви Найджъл Фараж, лидер на популистката партия „Реформирай Великобритания“, която се издига в социологическите проучвания.

  В интервю за BBC Фараж застана зад коментарите, които е правил преди, сочейки с пръст Запада, като каза, че „е очевидно“, че присъединяването на повече източноевропейски страни към пактовете ще провокира руския президент Владимир Путин.

   Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак нарече изявлението „напълно погрешно“, като предупреди в събота, че „този вид успокоение е опасно за сигурността на Великобритания, сигурността на нашите съюзници, които разчитат на нас, и само окуражава още повече Путин“.

  Министърът на вътрешните работи от Консервативната партия Джеймс Клевърли каза, че Фараж „повтаря подлото оправдание на Путин за бруталната инвазия в Украйна“. Говорейки пред медиите, лидерът на лейбъристите Кийр Стармър посочи, че коментарите са „позорни“, докато министърът на отбраната в сянка Джон Хийли нарече Фараж „апологет на Путин“.

   Партията на Фараж се възползва от антиимиграционните настроения, като подкрепата ѝ нараства в социологическите проучвания за сметка на управляващите консерватори преди изборите на 4 юли. Това разделя десния вот и проучвания показват, че торите на Сунак са напът към историческо поражение от опозиционната Лейбъристка партия на Стармър.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още