Първите модернизирани германски вагони тръгват до морето през уикенда

Първите модернизирани германски вагони тръгват до морето през уикенда
Публикация   22 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     632

Втората партида от още 19 вагона ще бъде в България до дни

   За много кратък период успяхме да започнем обновяването на подвижния състав в железопътния транспорт. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на представянето на първата композиция от модернизираните вагони, които бяха купени от Германия.

   „Това са първите стъпки, с които целим да наваксаме изоставането в развитието на жп транспорта. Осъществихме тази сделка с помощта на посолството на Германия и на посланик Ирене Мария Планк“, добави министърът.

   Първият влак с германските вагони ще потегли утре от София до Бургас, като ще минава по Подбалканската линия и ще стига до морския град за по-малко от 6 часа. Подвижният състав е оборудван с климатични системи и контакти за зареждане на мобилни устройства. Следващите 19 вагона ще бъдат в страната до дни, а български екип в момента е в Германия, за да координира доставката на 10-те вагон-бистра.

   „Полагаме максимум усилия. Със стъпките, които направихме още в средата на миналата година, успяхме да покажем на българското общество, че имаме мотивацията и желанието България да притежава в близко време модерен жп транспорт“, каза Георги Гвоздейков.

   Министърът припомни, че преди няколко месеца е подписан договор за доставка на още 10 нови локомотива, а процедурите за доставка на нови влакове ще дадат изцяло нова визия на този вид услуга. „Надявам се да успеем да договорим всички средства по Плана за възстановяване и устойчивост и от 2026 г. да имаме обновен подвижен жп състав“, каза още той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha