Четвъртък, 27 Юни 2024

Китай започва антидъмпингово разследване на вноса на свинско месо от Европейския съюз

Китай започва антидъмпингово разследване на вноса на свинско месо от Европейския съюз
Публикация   21 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     663

ЕС заяви миналата седмица, че ще наложи допълнителни мита върху вноса на китайски електрически превозни средства от следващия месец след антисубсидийно разследване

   Китай обяви, че е започнал антидъмпингово разследване на вноса на свинско месо и продукти от свинско месо от Европейския съюз на китайския пазар, предаде Франс прес.

   Разследването е вследствие на иск, "подаден официално от Китайската асоциация по животновъдство от името на националната свиневъдна индустрия", заяви министерството на търговията на Китай.

  Търговско напрежение между Китай и Европейския съюз напоследък нараства, припомня Франс прес.

   ЕС заяви миналата седмица, че ще наложи допълнителни мита върху вноса на китайски електрически превозни средства от следващия месец след антисубсидийно разследване, открито през септември 2023 година.

   Автомобилите, произведени в китайски заводи, досега се облагаха с 10 на сто данък в ЕС. Брюксел планира да добави изравнителни мита от 17,4 на сто за китайския производител Би Уай Ди (BYD), 20 на сто за "Джийли" (Geely) и 38,1 на сто за Ес Ей Ай Си (SAIC) след разследване, продължило близо девет месеца.

   Следствие на това решение Пекин незабавно осъди "чисто протекционистичното поведение" на ЕС чрез прессъобщение от Министерството на търговията. Китай предупреди, че ще предприеме "всички мерки, за да защити твърдо законните си права".

   През януари страната вече беше започнала антидъмпингово разследване на европейски спиртни напитки, включително френски коняк.

Започнала след оплакване от китайски експерти в сектора, тази процедура също се счита от наблюдатели като ответна мярка на европейското разследване на субсидиите за електрически автомобили, произведени в Китай, което до голяма степен е подкрепяно от Франция.

   По повод посещението на президента Си Цзинпин във Франция в началото на май, Китай все пак даде някои гаранции на Париж, като например се ангажира да улесни достъпа до някои френски продукти в страната.

   Испанският министър на земеделието Луис Планас, който е и отговарящ за селскостопанската политика на страната, заяви, че се надява да има място за преговори, за да се избегне налагането на мита, предаде Ройтерс.

   Планас каза, че не очаква незабавни мерки, след като Китай посочи, че разследването може да продължи до една година.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha