Шаленберг, Австрия: Нашето желание е Дунав да се превърне във вътрешна река за Евросъюза

Шаленберг, Австрия: Нашето желание е Дунав да се превърне във вътрешна река за Евросъюза
Публикация   21 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     948

Министри на външните работие ще подпишат "Декларация за дунавско пространство на сигурност и благоденствието"

    Австрийският външен министър Александър Шаленберг заяви, че Дунавската стретегия на ЕС, или Стратегията на ЕС за Дунавския регион, както е официалното ѝ име, може да изиграе ролята на "мерило за готовността за членство в Евросъюза". Той изказа това мнение днес във Виена преди среща с колегите си от 14-те страни от Дунавския регион, предаде АПА.

   Ръководителят на австрийската дипломация поясни, че иска да даде сигнал на бъдещия състав на Европейската комисия, че "този регион има първостепенно значение за европейския дневен ред". По думите му всички страни, които са част от него, трябва един ден да станат част от ЕС. "Нашето желание е Дунав да се превърне във вътрешна река за Евросъюза", каза Шаленберг, политик от консервативната Австрийска народна партия на канцлера Карл Нехамер.

   Очаква се в срещата да участват министри на външните работи и европейските въпроси от Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Черна гора, Словакия, Чехия, Молдова и Сърбия. Ще участват и правителствени представители на Германия, Румъния, Слования, Унгария и Украйна. Във Виена ще бъде и европейският комисар по бюджетните въпроси Йоханес Хан. Министрите ще подпишат "Декларация за дунавско пространство на сигурност и благоденствието". Австрия тази година е ротационен председател на Стратегията на ЕС за Дунавския регион.

   Тъкмо агресиваната война на Русия срещу Украйна показа, че "разширяването е нашият най-важен геополитически инструмент, трябва да го използваме", каза Шаленберг, който утре ще продължи дискусиите по темата и на Европейския форум в Гьотвайг във формат "Приятели на Западните Балкани".Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha