Четвъртък, 27 Юни 2024

Кражби, шофьори с алкохол и наркотици разкриха при полицейска акция в Русенско

Кражби, шофьори с алкохол и наркотици разкриха при полицейска акция в Русенско
Публикация   20 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     255

При спецоперацията са проверени 513 лица, от които 32 представляващи интерес, 370 МПС, съставени са 30 акта

На територията, обслужвана от ОДМВР-Русе, вчера се проведе специализирана полицейска операция за ефективно противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, пътната безопасност и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони, участъци, махали и квартали. В рамките на операцията служителите на ОДМВР - Русе извършиха действия на територията на различни населени места в областта. В акцията взеха участие служители с полицейски правомощия от всички подразделения на ОДМВР-Русе: от 6-те РУ в областта, от секторите за противодействие на криминалната и икономическата престъпност, охранителна и териториална полиция, пътна полиция, както и екипи от зоналното жандармерийско управление в Русе. Съвместно с част от екипите работиха и представители на митницата, горските стопанства и инспекцията по труда.  

   При спецоперацията са проверени 513 лица, от които 32 представляващи интерес, 370 МПС, съставени са 30 акта за установени административни нарушения и 104 фиша. Издирени са 2 лица, обявени за издирване, а за срок до 24 часа по ЗМВР са задържани 6 лица. Проверени са 9 пункта за черни и цветни метали, 12 заложни къщи, 5 автосервиза и автоморги, 23 сборища, 25 питейни и увеселителни заведения, 27 търговски обекта. Съставени са 5 предупредителни протокола на лица на основание чл. 65 от ЗМВР. Иззети са 107 л. ракия, съоръжение за варене на ракия и около 0,780 кг. нарязан тютюн.

   Съвместно с други органи са съставени 11 акта за установени административни нарушения и констативни протоколи. 

   В хода на провежданите действия в рамките на операцията служителите на ОДМВР - Русе са установили извършителите на 24 броя престъпления, образувани са 5 бързи и досъдебни производства и са регистрирани общо 23 заявителски материала за извършени престъпления от общ характер.

По-характерни случаи:

Около 06:50 ч. на 19 юни патрулен екип от Второ РУ е спрял за проверка на бул. България в Русе лек автомобил с марка „Рено“, модел „Клио“, с русенска регистрация. При последвалите действия е установено, че водачът /36 г./ на превозното средство управлява с положителна проба за алкохол. Тестът с техническо средство е отчел над 2 промила концентрация на в издишания въздух. Констатираното от униформените е документирано, водачът е дал кръвна проба, по случая е започнато бързо производство за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК и автомобилът е предаден на полицаите.

   На 19 юни около 15:00 часа в гр. Русе, кв. Дружба 2, на ул. Троян полицейски екип от Първо РУ е спрял лек автомобил с марка ,,Ауди“, модел "А4" и при последвалата проверка като водач е установен 40-годишен мъж от Русе, известен на правораздавателните институции и осъждан по чл. 354а от НК, като в превозното средство е намерен полиетиленов плик, съдържащ суха зелена тревна маса със специфичен мирис на марихуана, за която той е обяснил, че е около 35 грама марихуана за лична употреба. Откритото количество е предадено за изследване. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр.2, т.1 от НК.

   Вчера в рамките на специализирана операция по линия „разпространение на наркотични вещества“, служители от криминалния сектор в ОДМВР – Русе, съвместно със свои колеги от Второ РУ, са извършили проверка на автобус, пътуващ по направление Варна-Русе. В превозното средство е установен 41-годишен мъж от Русе, у когото полицаите са открили наркотик - полиетиленов плик с шлиц, съдържащ кафяво прахообразно вещество, с приблизително тегло 4 грама. При извършен полеви наркотест веществото е реагирало положително за хероин. Мъжът е задържан по ЗМВР за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ОДМВР-Русе за престъпление по чл. 354а, ал. 3 от НК.

   Служители на РУ – Две могили са установили двама мъже, извършили кражби от пътни машини в землището на с. Иваново. В РУ-Две могили е било образувано досъдебно производство по сигнал, че на 17 срещу 18 юни на крайпътна отбивка до кръстовище между главния път I-5 и второкласния II-52 е източено количество от 110 литра дизелово гориво от резервоар на багер и е откраднат куфар с инструменти от машина за фрезоване на асфалт. След предприетите оперативно-издирвателни действия за изясняване на деянието и установяване на извършителите, вчера в хода на провежданата специализирана операция, полицаите са стигнали до двама мъже – русенец на 33 г. и 26-годишен от с. Щръклево.  Работата по случая продължава.

   Вчера в хода на провежданата полицейска операция служители на РУ Две могили са установили и жител на гр. Две могили, извършил нерегламентирано изхвърляне на битови и строителни отпадъци. Това е станало при проверка по сигнал от представител на общината в гр. Две могили. Установен е 42-годишен мъж, който е признал пред органите на реда, че е извършил нерегламентирано изхвърляне на битови и строителни отпадъци в гр. Две могили, в районна на язовир, който се намира в близост до едната от махалите в града. По случая се води преписка по описа на РУ Две могили, за изясняване на престъпление по чл.353б, ал. 1 от НК.

   По описа на РУ – Сливо поле се води преписка за престъпление по чл. 234, ал.1 от НК. Тя е образувана, след като в рамките на операцията през вчерашния ден, при съвместна  проверка от служители на районното управление и митницата на адрес в гр. Сливо поле, обитаван от 55-годишен мъж, е констатирано, че той държи около 0.780 кг. ситно нарязана суха тревна маса с мирис на тютюн, без поставен  български акцизен бандерол. Акцизната стока е иззета от служителите на митницата. При друга проверка на съвместните екипи, на територията на РУ – Сливо поле, на адрес в село Голямо Враново те са открили и 100 литра ракия без документи за произход. По този случай също е образувана проверка за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК.

   При друга проверка от съвместен екип от служители на РУ – Ветово и митницата, в рамките на вчерашната операция, на адрес в гр. Глоджево е установен още един нарушител, който в разрез  установения ред е изготвил техническо съоръжение, предназначено за производство на алкохол. В имота 66-годишният стопанин е заварен да изварява ракия. По случая е образувана преписка по описа на РУ-Ветово, за престъпление по чл. 234, ал. 2 от НК.

   Извършители на грабеж са установени от служители на Първо РУ. 52-годишен мъж е заявил завчера в районното управление, че докато е отивал на работа рано сутринта миналия петък е станал жертва на нападение от трима непознати младежи в района на кръговото кръстовище на бул. Цар Освободител в Русе, които му взели телефона.  При проведените оперативно-издирвателни действия от криминалисте е изяснено, че тримата са русенци единият на възраст 18, а другите двама на 16 г. Те са установени вчера в хода на полицейската операция. По случая се води проверка с оглед престъпление по чл. 198, ал.1 от НК. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още